Новини

Празник на спорта, здравето и дълголетието събра във Военния клуб активисти от страната

Днешният Национален фестивал  „Празник на спорта, здравето и дълголетието“ събра в голямата зала на Военния клуб представители на различна възраст от Българската асоциация спорт за всички и клубовете от цялата страна. И това беше знаменателно, защото в плевенската зала спортен клуб „Спартакисти“ отбелязваше своята 100-годишнина.

На специално поставена маса се виждаха многото купи и грамоти, спечелени от участниците в клуба, а гордост за плевенчани е албумът със спомени, на който се вижда ликът на Иван Цанов – ръководител на първите ентусиасти през далечната 1919 г. – обясни за Радио 1 Плевен Виолета Иванова – председател на спортен клуб „Спартакисти“.

Сега в него има 50 члена и всички активно се движат, участват в различни инициативи от календара на Българската асоциация спорт за всички.

По думите на председателя на Асоциацията Ирен Цветкова активността на плевенчани е голяма и фактът, че фестивала е намерил сцена в Плевен, е показателен.

В залата бяха поканени специалисти в областта на медицината със здравен панел „Да пазим сърцето си здраво“, организиран от Българската лига по хипертония и Института за здравно образование.

Увлекателната беседа на проф. д-р Снежана Тишева, дмн, ръководител на катедра „Кардиология, пулмология и ендокринология“ в МУ – Плевен привлече вниманието на присъстващите с конкретни съвети и примери как да се поддържа здравият статус на хората от третата възраст и на всички, които активно спортуват.

Фестивалът завърши празнично с гимнастически упражнения и народни танци на площада пред Военния клуб в Плевен.

Николай Стоев