Новини

Плевенски художници с участие в събор в Троян

Плевенска група художници е със силно участие в тазгодишното издание на традиционния събор на Българското иконографско дружество, който се провежда от 1 до 7 август в Троянския манастир „Успение Богородично“. Това съобщи  Лукан Лазарски заместник-председател на Българското иконографско дружество (БИД). В рамките на събора с дърворезба  се представят Лазарски и Мирослав Минчев, директор на ХГ „Илия Бешков“, а с миниатюри  – Мирослав Манов. В експозицията ще бъдат показани иконите  на Марио Милев и Момчил Монов,  предоставени от техните семейства.

В БИД  членуват 50 иконописци, дърворезбари и миниатюристи от цялата страна, като почетен председател е игуменът на Троянския манастир – дядо Сионий. Художниците участват в изписването на църкви, параклиси и в изработването на иконостаси в България, Румъния, Македония и Сърбия.

По време на ежегодния събор всеки един от авторите  показва творбите си в обща експозиция. Провеждат се  лекции и се правят демонстрации, свързани с технологични процеси при създаването на икона, обков, миниатюра и дърворезба. „Целта на изложението е да покажем, че българщината и традициите са живи. Поддържаме и спазваме изискванията за изграждане и изработване на икони и иконостаси по по канон, както и по традициите на нашите майстори от средновековието. Показваме развитието на нашето творчество и го споделяме с хора, които искат да се научат, които искат да вникнат и да го разберат“, обяснява  Лазарски.