Новини

Започна преустройството на пречиствателната станция в Божурица

Днес бе официалната церемония по старта на строителството на последния обект от проекта „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия“ – пречиствателната станция за отпадъчни води в село Божурица. За около година и половина там трябва да бъде изградена довеждаща техническа инфраструктура, осигуряваща достъп до новоизградени съоръжения, да се модернизират съоръженията за пречистване и да се реконструират съществуващите съоръжения за третиране на утайките. Обществената поръчка за изпълнение на тези дейности е на стойност 27 888 800 лв. без ДДС.

След завършването на строителството станцията ще има капацитет да приеме водите и на други населени места освен сега включените в проекта – Плевен, Ясен, Буковлък, Долна Митрополия и Тръстеник с общо население около 111 000 души, заяви кметът на по-малката община Поля Цоновска. По проекта до момента са изплатени близо 53 млн лева, обяви заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Напълно са завършени два обекта по него – Долна Митрополия, където са изградени 23 км водопровод и 23 км канализация и Тръстеник, където са изградени по 32 км от двете мрежи. Почти 95 % е изпълнено строителството в Буковлък, където до сега са изградени по 10 км от канализацията и водопровода, а в Ясен, най-голямата строителна площадка, са изпълнени 84 % от водопровода и малко над 32 % от канализацията.

 

 

 

Първата копка на пречиствателната станция в Божурица направиха заместник-министър Красимир Живков, кметовете на двете общини – Георг Спартански и Поля Цоновска и ръководителят на проекта инж. Петър Петров. След тях работата пое чисто нов багер, който към момента има едва 20 моточаса служба към изкопчийския занаят и реконструкцията в Божурица ще бъде истинското му трудово кръщене. Затова и „изпи“ бутилка шампанско, която заместник-министър Живков наля толкова бързо в кофата му, че нито един фотоапарат не успя да го улови.

Свилен Димитров