Новини

Какво Каза Папа Франциск на плевенските католици

„Скъпи братя и сестри, Христос Воскресе!“ С този поздрав, на български език, Папа Франциск се обърна към всички присъстващи на неделната литургия на площад „Княз Александър І Батенберг“. На събитието присъстваха повече от 7000 души, дошли от цяла България. Сред тях бяха и 250 представители на  католическата общност от Плевен. Групата от  епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“, водена от отците – францисканци Венци, Ярослав и Ириней, бе сред първите дошли за срещата на площада.

Плевенските енориаши  се отличаваха  с бели шапки със синя лента, жълти шалчета и флагчета в бяло и жълто, цветовете на Ватикана. В пилигримската група участваха деца, младежи, чужедстранни студенти от Медицинския университет, бизнесмени, кметове на различни населени места.Най-малката участничка е  2-годишната Биляна, а най-голямата –леля Ани на  80 години.Надеждите на всички се оправдаха  – времето да бъде хубаво за преживяването на този момент.  В края на  проповедта си Папа Франциск призова всички присъстващи: „Не се страхувайте да бъдете светците, от които се нуждае тази земя, една святост, която няма да ви отнеме силата, живота или радостта, а дори точно обратното, ще превърнете вие и чедата на тази в онова, което Отца мечтаеше, когато ви създаде (Апостолическо насърчение Gaudete et exsultate, 32).

Призовани, изненадани и изпратени от любов!“,  с тези думи Светият отец завърши обръщението си към българите. Всеки от присъстващите искаше да се докосне до Папа Франциск и да приеме неговата благословия. Група младежи ентусиазирано скандираха „Да живее папата! Папа Франциско!“.За тяхна изненада той дойде при тях и с блага усмивка им каза: „Вижда се, че сте млади и умеете да шумите. Но ще ви запитам нещо: А можете ли да мълчите в сърцата си? Защото именно в сърцето можем да открием най-благородните чувства,  и това е много хубав начин да се молим“. Младежите го изпратиха със скандирания „Да живее Папата!“

Така всеки, присъствал на неделната литургия с главата на Римокатолическата църква,  отнесе със себе си желанието  да стане по-добър и да носи в сърцето си  Папското послание за мир.

Валя Козовска