Новини

Северншкият ансамбъл – част от програмата за Празника на Плевен

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ ще  се включи в културната програма за празника на Плевен. Плевенчани и гостите на града ще имат удоволствието да се насладят на българския фолклор. Концертът ще бъде на 10 май  от 20.30 часа на площад „Възраждане“.

Тази година  нашите северняци ще се представят съвместно с  ансамбъл „Тракия“ – Пловдив. Специално за изявата ще бъде изградена голяма сцена, на която ще излязат повече от 80 души – оркестранти, певци и танцьори от двата състава. Съдействие за направата на сцената ще окажат  Община Плевен, ДКТ „Иван Радоев“ и НЧ „Неофит Рилски“ –Т ръстеник, обяснява директорът на ансамбъла Мариян Туджаров.

В програмата са включени разнообразни тракийски и северняшки песни и танци. Всичко ще бъде много динамично. Концертът ще започне с общо изпълнение на ансамблите, след което ще се редуват  домакини и гости. Нелека е задачата на изпълнителите, които имат бързи преобличания и трябва да покажат 100 костюма на плевенска сцена.

Програма ще бъде около час и половина. По думите на Туджаров ще бъде показана една фолклорна феерия.

Празничният концерт ще завърши с общо изпълнение на ансамбълите. Двете формации, известни със своите изпалнения в страната и чужбина, отбелязват важни дати в творческите си биографии – Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ става на 60 години, а ансамбъл „Тракия“ на 45 години.

Валя Козовска