Новини

Делото на Апостола беше увековечено с конференция и изложба

Плевен стана домакин на един от най-интересните научни форуми, свързани с делото и живота на Васил Левски.

В него участваха такива капацитети в областта на историята, като професорите Пламен Митев и Пламен Павлов  от СУ „Св.Климент Охридски“ и от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, краеведи и научни работници от музеите в Плевен и страната.

 

Проф. Пламен Павлов – завеждащ катедра „История“ във Великотърновския университет оцени работата на конференцията като ползотворна и изрази мнението, че нейното значение за историческата наука е голямо, тъй като в докладите са били защитени различни гледни точки, което в никакъв случай не означава, че се променят испорическите факти и значението на делото на Васил Левски и на неговите сподвижници.

Както каза проф. Павлов за Радио 1 Плевен, къртовската и всеотдайна работа на тези хора са спомогнали за освобождението на България от робство и ако не са били те и армията от близо 14 хиляди доброволци, обучени и въоръжени, нямало е да има и свобода. Проф. Пламен Павлов благодари на ръководството на Регионалния исторически музей в Плевен за организирането на този форум.

А след завършването на конференцията,  в музея отваря врати изложба, посветена на 150 години от изграждането на Вътрешната революционна организация и създаването на Плевенския революционен комитет от Васил Левски . Тя е наречена „С духа на Апостола” и в нея са включени над 90 музейни експоната, предоставени от Регионален исторически музей – Велико Търново, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален военноисторически музей – Плевен, Национален музей „Васил Левски” – Карлово, Музей на народните занаяти и приложни изкуства – Троян, Специализиран музей за резбарство и зографско изкуство – Трявна  и Исторически музей – Тетевен.

В изложбата посетителите могат да видят оригинални оръжия и лични вещи на Апостола на свободата Васил Левски – кама, сабя, орар (дяконски пояс), печатите на БРЦК, негов портрет, портативна печатничка за печатане на бланки за кочанни квитанции, оригинални писма и копия на писма на БРЦК до частните революционни комитети в Българско и др. Включени са още оригинални портрети, оръжия и лични вещи на изтъкнати дейци на революционните комитети в Българско, близки съратници и помощници на Васил Левски (като Христо Иванов – Големия, отец Матей Преображенски – Миткалото, Бачо Киро Петров, Христо Караминков – Бунито, Иларион Драгостинов, Иван Панов Семерджиев, Джорджо Момчев, Цаню Захариев, Хаджи Станьо Врабевски, Петко Милев – Страшния, Марко Йончев, Дочо Мръвков, Станьо Хаджииванов и Иван Ибришимов, Марко Иванов Марковски, Васил Йонков – Гложенеца, Иван Драсов, Димитър Маринов – Панталонджията, братя Хитрови и братя Поплуканови).

Посетителите могат да се видят и униформа на Първа българска легия (копие), къс от оригиналното знаме на Троянския и копие на знамето на Карловския революционен комитет.

Ще бъде представена и фотодокументалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” на Национален музей „Васил Левски” – Карлово, която е посветена на живота на Васил Левски, революционната му дейност и изграждането на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 г. и фаталния завършек на един живот, отдаден в името на отечеството и неговата свобода.

Николай Стоев