Новини

Учениците ни гвардейци предават опит в чужбина

Гвардейските отряди, които се създават в българските училища вече десетина години, започнаха да предават своя опит и на чуждестранни връстници. Първата обучена част е румънска и на церемония в Плевен получи гвардейското си знаме. Това стана в Средно училище „Иван Вазов“, където пък бе създаден първият в страната гвардейски ученически оркестър.

Инициативата стана възможна благодарение на проекта „Младите хора и социалното включване в мултикултурния град“, финансиран по европейската програма „Еразъм плюс“. По нея работят сдружение „Младежки гвардейски отряди“- България и неправителствената организация АКЧЕС от Кълъраш. Проектът е бил одобрен още през септември 2020 година, но заради пандемията е реализиран едва в края на тази учебна година. По него два отряда от по двайсет и пет деца от Кълъраш и Айтос в продължение на десет дни се обучаваха в Разград и Плевен. Военно обучение е проведено в нашия град под ръководството на полк. Господинов, строевата подготовка пък е водена от представители на двете национални гвардейски части – сержант Димитър Борисов и лейтенант Теодор-Михаил Петрешов. Освен това са преминали уроци по история, по фолклорни танци, психологическа подготовка и други. За румънските младежи тепърва предстои да сформират гвардейски отряд и да облекат униформи. Те, обаче, получиха бойното си кръщене в Плевен, като в събота, когато в Румъния честват Празника на националното знаме, момчетата и момичетата от Кълъраш, командвани от л-т Петрешов поднесоха венци пред плочата с имената на загиналите румънски войни, монтирана на една от фасадите на Мавзолея. Българските гвардейци от шестия в страната младежки отряд, водени от с-т Борисов, също поднесоха венци в знак на почит.

Инициативата ни се разраства, обяви Денислава Ангелова, председател сдружение „Младежки гвардейски отряди“- България. Вече се водят разговори в нея да се включат и младежи от Гърция, където има много силна национална гвардейска част. Междувременно ученическите гвардейски оркестри у нас вече са три, като плевенският помага на казанлъшкия и бургаския. Над 420 пък достигнаха младите гвардейци в България, след като вчера бе създаден 12-ия отряд – в Павликени.