Новини

„Позитивни спомени“ красят фасадата на Държавен архив-Плевен

6 месеца трябваше да чака Плевен, за да види изложбата на местния отдел на Държавния архив по проекта „Позитивни спомени от старите негативи“. Тя трябваше да бъде открита на 20 март в сградата на Областната управа, но заради избухналата епидемия от коронавирус, довършването на проекта бе спряно и засега определената дата за финализацията е 31 януари 2021 година. Все пак служителите на Държавен архив-Плевен, намериха начин да преборят ограниченията и подредиха изложбата на открито пред сградата на отдела, която се намира в двора на Регионалния исторически музей.

Експозицията се състои от 19 винилови табла, върху които са разположени стари фотографии от фонда на Държавно предприятие „Българска фотография“ и плевенския фотограф Любомир Чаръкчиев. Изображенията обхващат период от 1939 до 1986 година и са на различни теми – икономика, строителство, култура, развлечение… дори първомайски манифестации преди и след 1944 година. Изложбата бе открита от председателя на Държавна дирекция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев в присъствието на Областния управител Мирослав Петров и Кмета на Общината Георг Спартански.

Тя може да бъде видяна до 23 септември, след което ще гостува в Монтана, тъй като плевенският отдел е подчинен структурно на тамошната Дирекция на архивите, след което отново ще се върне в нашия град.

По проекта „Позитивни спомени от старите негативи“ в края на миналата година бяха дигитализирани 1000 негатива от фонда на отдел „Държавен архив“-Плевен, който спечели финансиране от Национален фонд „Култура“. Плевенският отдел е първата структура в страната на ДА „Архиви“, която започна дигитализация на богатството си от дарени негативи. При откриването на изложбата бяха наградени и учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“-Плевен, които партнираха на проекта. Тяхната задача бе сортират фотографии за дигитална изложба, която засега може да се види на сайтовете на училището и ДА „Архиви“.

Свилен Димитров