Новини

В „Сторко“ работят за храната

Около 35 работници са останали на работа в „Сторко“ АД от заетите преди половин година стотина души. От работещите в момента пък над 20 не са получавали заплати вече шест месеца. Това обяви на пресконференция днес областният лидер на КНСБ в Плевен Янчо Андонов.

 

Тя бе посветена на два празника – 28 април, Международен ден в памет на загиналите в трудови злополуки, и 1 май, Международен празник на труда и празник на КНСБ. Не се плаща едновременно и равностойно, а по избор, допълни той. Наместо това фирмата осигурила на последните си хора кетъринг и излиза, че те ходят на работа само заради едното хранене. Цялата документация за „Сторко“ е предадена в Централното управление на Инспекцията по труда, което вече има правомощието да внася в съда искове за обявяване в несъстоятелност, обяви от своя страна Борис Петков, директор на Областната инспекция по труда. Друго тежко нарушение на трудовото законодателство е констатирано по сигнал на училищен директор, от чието школо десетина деца не посещавали занятия, за да ходят с родителите си на работа нощем в консервно предприятие, Инспекцията е санкционирала фирмата, сега с нея се занимава прокуратурата.

Два дни след 28 април Петков и Андонов изнесоха данни за трудовия травматизъм. В Плевенска област през 2017 година са станали 41 злополуки с четирима загинали и трима инвалидизирани. През 2018 година случаите са 47, но с един загинал и двама наранени. Любопитното е, че отраслите с най-много трудови злополуки през 2018 година в страната са „Държавно управление“ (232), „Транспорт“(211)  и „Търговия на дребно“ (149). Значителен брой злополуки в Плевенска област стават и в областта на здравеопазването, което се обяснява с многото здравни заведения. Реалистични данни за трудовите злополуки обаче не може да има, тъй като голяма част от инцидентите в частния сектор се укриват, щом няма загинали и тежко пострадали.

Свилен Димитров