Новини

И плевенски католици ще видят папа Франциск

250 представители на католическата общност от Плевен ще присъстват на срещата с  Папа Франциск в София. Групата от  епархийно светилище „Дева Мария от Фатима“, водена от отците – францискани конвентуалци   Венци, Ярослав и  Ириней, ще отпътува сутринта на 5 май. Плевенските енориаши вече са  подготвена за тази среща, всички  те ще бъдат с бели шапки със синя лента, жълти шалчета и флагчета в бяло и жълто, цветовете на Ватикана. Всички се надяват времето да бъде хубаво за преживяването на този момент. Срещата с главата на Римокатолическата църква не се случва често.  Хората по различен начин  преживяват  предстоящото събитие.

В групата има младежи, чужедстранни студенти от Медицинския университет, бизнесмени, кметове на различни населени места, млади и възрастни, хора с различни професии, но обединени в едно „с  чисти сърца и души да приемат молитвата на Папа Франциск за мир“ – каза отец Венци.  По неговите думи посланието, което Светият отец  ще произнесе от нашата малка  България  към всички религии, е  за мир,  единство във вярата, помирение и прошка.

На 5 май, от площада пред катедрала „Свети Александър Невски“  Папа Франицск ще измоли с присъстващите вярващи молитвата „Царице Небесна“. Първият ден от папската визита в България ще завърши с литургия от 16.45 ч. на площад „Княз Александър І Батенберг“.

Валя Козовска