Новини

Спомен за Тома Трифоновски-Томата

Плевенските художници не забравят  известния художник, работил дълги години в нашия град, и както по свойски те го наричаха –Томата. А това, че спомените за него са още живи, го показва изложбата, която ще бъде открита  днес , 20 март, от 18 часа в ХГ „Илия Бешков“ . Тя е посветена на 82 години от рождението  му, а в експозицията ще бъдат показани 31 живописни платна, малка част от творбите, с които разполага фонда на галерията. Изложбата се организира от Община Плевен и ХГ „Илия Бешков“.
През 70-те и 80-те години на миналия век Тома Трифоновски оставя ярка следа в артистичните среди на плевенската общественост. Критиците го определят като  един от авторите със свое лично пространство в българското изкуство.Той прави самостоятелни изложби и участва в общите изяви на плевенската група на художниците. Мнозина от тях и досега си спомнят, как са се учили от него на занаят.

Тома Трифоновски е роден в с. Драничево, Костурско, днешна Северна Гърция,  в семейство на българи. Като дете на емигранти по време на Гражданската война през 1948 е изведен от Гърция и е живял в детски домове в Чехия и Унгария. Завършва средното си образование в Будапеща. През 60-те години на ХХ в. семейството идва в България и се установява да живее в Плевен.

През 1966 г. Тома Трифоновски завършва Висш институт за изобразителни изкуства  „Николай Павлович“ в София, специалност „Декоративно-монументална живопис“.

До средата на 80-те години живее и работи в Плевен. През този период работи кавалетна и монументална живопис, както и сценография за няколко постановки на Плевенския театър.

През периода 1986 – 1999 г. живее и твори във Враца.

През 1999 г. се установява в София, където работи до смъртта си през 2010 г.

Картини на Тома Трифоновски са собственост на повечето художествени галерии и редица частни колекции в България. Негови творби са притежание и на частни колекции в много европейски страни, в САЩ и в Австралия.

Валя Козовска