Новини

Младежи от Защитеното жилище правят мартеници с благотворителна цел

Мартеници, изработени с любов и фантазия, предлагат обитателите  на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост в град Плевен. Първата  изява  започна с щанд  по време на Пчеларското изложение, а сега мартеничките се предлагат  и в Медицинския университет, където студенти медици организират  благотворителен базар. Инициативата  има за цел да подпомогне   реновиране на помещенията и закупуване на  битови уреди в  защитеното жилище. Подготовката за кампанията започва от рано. В нея се включват всички, от идеята и събирането на материали до изработване на моделите. Резултатът е фантастичен, а  продукцията прави впечатление на  плевенския пазар и бързо се купува. Директорът на защитеното жилище Надежда Вълчева благодари на всички, които се отзоваха да помогнат. По време на кампанията плевенски бизнесмен дарил  нова перална машина. Производители на хранителни продукти редовно снабдяват с месо, брашно, олио, плодове и зеленчуци.

10 младежи –момичета и момчета, водят сравнително самостоятелен живот, грижат се за хигиената в къщата, пазаруват, готвят. „Ние с колегите се опитваме да им помогнем за тяхната социализация и подобряване на битовите им умения“, разказва още Вълчева. Обитателите на жилището активно се включват в организираните изяви за поддържане чистотата на  града.

Последните изяви са преди броени дни, когато участваха в акциите в парк „Кайлъка“ и жк „Сторгозия“. На финала обитателите на жилището посрещнаха гости на  чаша чай, сред които бяха  кметът Георг Спартански и общински съветници.

Валя Козовска