Новини

Панихида почете паметта на загиналите в Третия щурм за Плевен

Днес пред Костницата в „Скобелев парк-музей” беше отслужена  панихида в памет на загиналите воини по време на Третия щурм за  Плевен – 11 септември 1877 г.

В присъствието на представители на общинското и областно ръководство на Плевен, началника на Плевенския гарнизон полковник Николай Бешев и на началника на Щаба на Военновъздушната база „Георги Бенковски“ подполковник Ивайло Пешаков, свещеници от плевенските храмове отслужиха панихидата, след което присъстващите поднесоха венци и цветя пред Костницата.

В историята е записано, че третата атака на Плевен е проведена от руските войски между 7 и 13 септември 1877 г. Участие вземат 75 000 войници (от тях 23 000 от румънската армия), поддържани от 8 500 кавалеристи и 424 оръдия. Осигурено е трикратно превъзходство на силите. Участие взема и генерал-майор Михаил Скобелев – изключително популярен сред войниците си, наричан „Белият генерал“, тъй като винаги носи бяла униформа и язди бял кон.

Атаката е предшествана от превземането на Ловеч на 3 септември от Сборен Руски отряд с командир генерал-майор Александър Имеретински. Прекъсната е линията за снабдяване на Плевенския османски гарнизон по направлението София-Плевен.

На 7 септември е извършена артилерийската подготовка на третата атака. На следващия ден са овладени „Зелените хълмове“ и се води бой при река Вит. На 8 септември боевете са с променлив успех. Последвани са от ожесточени боеве при „Гривишките редути“, височините при с. Радишево, „Зелените хълмове“, редутите „Кованлък“ и „Иса ага“.

На 13 септември атаката е прекратена. Руските загуби са 12 814 убити и ранени. Турските загуби са 3 000 убити и ранени.

Николай Стоев