Новини

Паметна плоча на Ал.Стамболийски беше открита на плевенска къща

Народният представител  и председател на БЗНС ”Александър Стамболийски” Спас Панчев днес откри паметна плоча на земеделския лидер и основоположник на политическата партия в България.

От 1895 до 1898 година в къщата на сегашната плевенска улица „Шейново” е живял именитият българин Александър Стамболийски. Той е учил в първото в страната лозаро-винарско училище.

Плевенските членове на  земеделското движение намират и припомнят този исторически факт и решават да поставят паметна плоча на къщата. Тя е изработена от двама плевенски творци – Убавка и Костика и днес на официална церемония беше открита плочата, на която е изобразен ликът на Александър Стамболийски и годините, в които е бил в Плевен.

Народният представител от БЗНС ”Ал.Стамболийски” Спас Панчев каза за радио „Плевен”, че от тук започва неговият път на идеолог, политик  и държавник. Преди 119 години в Плевен се провежда и първият учредителен конгрес на БЗНС, което също е знаменателно – добави още лидрът на земеделците.

Присъстващите на официалното откриване  на паметната плоча прерязаха лентата и си пожелаха ползотворна  работа и много успехи през 2018 година.

Николай Стоев