Новини

10 пиеси са номинирани в конкурса „Иван Радоев“

На 12 април ще стане ясно кой е носителят на тазгодишната награда на  Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев”.  В надпреварата на 10-ото юбилейно издание участват 45 пиеси за всички възрасти. Тричленното жури  с председател проф. Венета Дойчинова – театровед и преповадател в НАТФИЗ  „Кръстьо Сарафов”  и членове – Елена Ангелова – театровед и Ясен Василев – драматург  присъди 10 номинации. Това са:

  1. „Шарена гора“ от Александър Мануилов
  2. „Под южния кръст“ от Банко Банков
  3. „Стари мускетари“ от Валери Какачев
  4. „35,5 градуса по Целзий“ от Ганчо Ганчев
  5. „Часът на тайните“ от Иван Димитров
  6. „Пустония“ от Мирослав Христов
  7. „Танц със саби“ от Наум Москов
  8. „Четири“ от Таня Шахова
  9. „Маркет“ от Теодора Георгиева
  10. „Любовта на Блатника“от Савина Попова

На 12 април от 17.30 часа  се организира открита среща-разговор на журито с номинираните автори. Вечерта от от 19 часа  на голяма сцена „Александър Гюров“ в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ ще се проведе официалната церемония по награждаването, която включва и сценично четене.

В рамките на Сезон №100 на плевенския театър, ръководството кани плевенската общественост на конкурса. Входът е свободен.

По регламент театралната проява се провежда през 2 години и от първото си издание през 2001 г. досега включилите се са стотици. Съорганизатори на драматургичния конкурс са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.

Валя Козовска