Новини

Само по силите на държавата е изграждането на нови спортни съоъръжения

В зала „Плевен” се събраха ръководители на спортни клубове, спортисти, състезатели и граждани, които дойдоха на среща с кмета на Община Плевен Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев, за да обсъдят проблемите на спортните бази и да запознаят присъстващите с резултатите от организираната подписка с искане да бъдат осигурени средства на строителство на нови обекти и ремонт на съществуващите зали в Плевен.

Организаторите на подписката, която ще бъде изпратена на министър-председателя Бойко Борисов, на финансовия министър и на министъра на младежта и спорта информираха, че вече са събрали над 3000 подписа и ще продължат да приканват плевенчани да подкрепят инициативата до края на април. В обръщението си към кмета и председателя на Общинския съвет Иван Иванов – един от инициаторите на подписката увери, че тя ще бъде внесена в кабинетите на управляващите и след това ще им бъде даден период от 60 дни да отговорят категорично дали ще правят нещо конкретно в Плевен. В обръщението си към участващите в срещата кметът Георг Спартански изказа мнение, че един от най-сериозните проблеми в града са спортните зали и бази. Стадион „Плевен” е пред разруха, температурите в закритата лекоатлетическа писта  и волейболна зала „Спартак” са минусови, неотложен е ремонтът на пода на зала „Балканстрой”, проектът за нов спортен комплекс до стадион „Плевен” отлежава вече години в Министерството на младежта и спорта, а строителството на новата многофункционална зала е на кота нула. По думите на плевенския кмет средства за строителство няма и няма откъде да се отделят. Единствено държавата може да финансира нови обекти, които струват милиони и не са по силите на общините.

На въпрос от участващите в срещата какъв изход може да се намери от ситуацията, и двамата управляващи града отговориха, че при предстоящите  срещи с плевенските депутати, четиримата министри от кабинета и с министър-председателя Бойко Борисов, към които са отправени покани да присъстват на тържествата за празника на Плевен – 15 май, ще настояват за финансова подкрепа за изграждането на спортни съоръжения. А организаторите на подписката увериха, че ще продължат с гражданските инициативи, за да могат да привлекат вниманието на управляващите, тъй като Плевен е град с традиции в много спортни дисциплини и заслужава да има подобаваща спортна база.

Николай Стоев