Новини

Страсбург в очакване на изборите

Животът продължава, дните на тъга и тревога от възможна поява не терористи е отминала. Споменът на загиналите остава и само цветята пред паметника на Клебер напомнят за деня, в който безумец стреля по мирни граждани. Повечето от тях намериха смъртта си в централната част на Страсбург.

Сега е спокойно! Млади хора рисуват с тебешир върху плочките на площата, деца им се радват, в града мирише на пресни кроасани и шоколад. Усмивките на французите са за всички – и за гости, и за съграждани. Може би някакво напрежение сега се усеща само около сградата на Европейския парламент, защото наближават изборите.

Така го усетихме и ние – движение на евродепутати, гости, дошли да видят работата на върховния орган на Европа.

Срещата ни с председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев допълва картината. Интересът от българските медии, акредитирани в Страсбург е голям.

А плевенското присъствие в залата за конференции Сергей Станишев посрещна с усмивка. Все още не беше разбрал новината, че плевенските социалисти са му гласували доверие да води листата за евроизборите.

 

След тази среща запечатахме и разговорът му с Петър Корумбашев.

Погледнахме и към деловата работа в пленарната зала. Там местата бяха запълнени, защото се решаваха важни въпроси. Една от големите теми – брекзитът, вълнуваше всички.

Водачът ни в тази обиколка на Европейския парламент – Калина Върбанова – пресаташе на Европейската комисия в София  насочваше вниманието ни към най-важното и беше поела нелеката задача да ни среща с евродепутати от различни партии.

Имаше снимка за спомен след усилената работа. Все пак да посетиш централата на Европа е не само задължение на журналиста, но и приятно усещане да бъдеш съпричастен с онова, което се случва и да наблюдаваш всичко отблизо.

А езикът в Страсбург се овладява най-лесно в разговор с местните жители, в типичен немски бар от другата страна на реката!

Валя Козовска

Николай Стоев