Новини

Краеведът Деян Белчев получи висока награда

В навечерието на 1 ноември – Деня на будителите в Регионална библиотека „Христо Смирненски” се проведе церемония по връчване на наградата на името на проф. Юрдан Трифонов. Призът се дава от Съюза на учените в България, клон Плевен. През 2009 година Съюзът на учените в България – клон Плевен и Община Плевен учредиха награда по хуманитаристика на името на бележития българин – плевенчанинът акад. Юрдан Трифонов.

Тя е за цялостен принос към културната и духовно развитие на Плевен и Плевенския край. Големият приз получи Деян Белчев. За Радио 1 Плевен краеведът каза, че хотговорността да се наредиш редом с такива личности като проф.Михаил Грънчаров,доц. Милко Аспарухов, доц. Свобода Гюрова, Пелин Пелинов, акад. Светлин Русев, Илия Петров, Северняшки ансамбъл  „Иван Вълев“, Красимир Петров и Теодора Ковачева е голяма. Готов е да продължи делото , с което се е заел и има вече готови книги, които ще издаде, след като намери необходимите средства.

 

 

Призът на Деян Белчев беше връчен на тържествено събрание, на което бяха отбелязани и 75 години от създаването на Съюза на учените в България.

Николай Стоев