Новини

Гласуваха разпределение на средствата за спорт и младежки дейности в община Плевен

Общински съвет – Плевен гласува разпределението на средствата в група „Физическа култура и спорт“ и за подпомагане на младежки инициативи и включването им в Календар за младежки дейности на общината за 2019-а година. Предложението бе прието след дебат с гласовете на 34 от общинските съветници, 1 „против“ и 1 „въздържал се“.

В Бюджет 2019 на Община Плевен за група „Физическа култура и спорт“ са предвидени общо 540 000 лв. От тази сума 100 000 лв. са за ОФК „Спартак – Плевен“, 50 000 лв. за ФК „Вихър“ – гр. Славяново и 80 000 лв. за детско-юношеската школа на БК „Спартак – Плевен“. За останалите 310 000 лв. днес общинските съветници приеха разпределение, като тези средства ще бъдат съответно за организиране на различни спортни прояви, за Спортен календар и за подпомагане дейността на местните спортни клубове.

За организирането и провеждането на Ученическите игри тази година предвидените финансови средства са в размер на 30 000 лв. Парите за прояви в рамките на годишния Спортен календар са съответно малко над 40 000 лв. Част от календара са: Национално първенство по Ориентиране „Купа 3-ти март“ – всички възрасти; пето издание на традиционния маратон „Плевен“, който ще бъде финансиран с 6 000 лв.; поредица от спортни събития по повод 100-годишнината от началото на организиран футбол в града; провеждане на Международен шахматен турнир „Купа Плевен“; Национален детски турнир по Таекуон-до; Детски баскетболен фестивал по повод 1-ви юни; Турнир по художествена гимнастика;  лекоатлетически турнир; Турнир по плуване; др. За много от спортните прояви основният мотив не е елитния спорт и подбор на спортисти за високо спортно майсторство, а масовия спорт и спорта за всички – подпомагане футболните клубове в малките населени места, спортна и превантивна дейност, спортно-туристически празници, церемония „Спортист на годината“.

За финансово подпомагане на спортните клубове в Община Плевен, съгласно общинската Наредба №33, средствата за 2019-а година са в размер общо на 200 000 лв. За спортно – състезателни и туристически дейности със социално значение сумата е съответно 13 000 лв. Предвидени са средства и за поддръжка на общински открити спортни бази и привеждане в подходящ вид за учебно – тренировъчна дейност – 10 000 лв. Резервът, който остава,  е 14 000 лв.

В сборния бюджет на Община Плевен за 2019-та за поредна година са предвидени средства и за подпомагане на младежки инициативи, като тази година тези средства са в размер до 10 000 лв.