Новини

Антиспин кампания предлага на плевенчани безплатно изследване

Плевен се включи в Националната АНТИСПИН кампания, която стартира на 15 август и ще продължи цял месец. Тя се организира от Министeрството на здравеопазването и се осъществява в 13 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ към Регионалните здравни инспекции в страната. На територията на нашата област участват плевенски здравни инспектори съвместно с и доброволци от БЧК.

В рамкитен на програмата днес, 16 август,  до обяд специалисти от  мобилния кабинет приемаха желаещи в сградата на Регионална инспекция по опазване на околната среда, а на 21 август, от 9.30 до 13 часа, ще бъдат в сградата на МЕР-Плевен. В тези кабинети се извършва предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН.Това обясни  д-р Стефка Тошева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в  Дирекция „Надзор на заразни болести“-Плевен. Младежите от БЧК раздават информационни брошури и презервативи в централната част на града.l

В област Плевен за миналата година са регистрирани 9 случая на заразени с вируса на ХИВ, от които 7 мъже и 2 жени, те са на възраст между 35-39 години. От началото на тази са регистрирани 2 случая, 19-годишен младеж и 32-годишна жена, обяснява д-р Тошева.

Данните показват, че в страната от началото на 2018-та година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени.

И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи. В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техният здравно-осигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Разкрити са и работят 5 сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, обясни още д-р Тошева и благодари за сътрудничеството на младите хора от БЧК-Плевен, първи в кампанията се включиха ученици от 9-ти клас от МГ „Гео Милев“.

Валя Козовска