Новини

Българка учи студенти на актьорско изкуство в Китай

Срещата с Боряна Трифонова е вълнуваща, защото не всеки ден можете да разговаряте с преподавател по актьорско майсторство, който работи в Пекинската театрална академия. Тя е там от десет години, овладяла е езика, има два класа вече дипломирани актьори , които е водила по три години, а как е попаднала толкова далече от България?

Предизвикателстото идва през 2008 година, след Олимпийските игри. Нейната преподавателка от НАТФИЗ проф. Снежина Танковска веднага е реагирала положително и съветва Боряна да иде да учи и да преподава в далечната страна. Кандидатства за стипендия, която се дава от МОН. На интервюто за стипендиите специалистите са се изненадали, че  е човек, който се занимава с изкуство и е решила да защитава магистратура  в Китай, тъй като обикновено  там заминават хора, които искат да усъвършенстват езиковата си подготовка. Боряна Трифонова една година се бори с езика, а след това – три години магистратура – разказва за радио „Плевен” тя.

 

Предложението за преподавателска дейност идва от академията, малко преди дипломирането й. Сега е единственият преподавател по актьорско майсторство от България в Пекин. Съсредоточена в работата си и въоръжена с търпение – това е кредото в живота й, не приема, че в страната критериите към актьорската работа са занижени, трудно е да се обучава бъдещото китайско кино в професионализъм – разсъждава върху проблемите в работата Боряна. Всеки път, когато преподавателката й от НАТФИЗ проф. Снежина Танковска посещава Китай, в разговорите им присъства темата за спецификата на работа в академията и за трудностите, свързани с пречупването на мисленето там. Китайците са все още много далече от европейските театрални традициите  и изискванията за сценично поведение. Когато заговориш за класици, веднага казват: Шекспир!

Но онова, което  най-много мъчи Боряна Трифонова в работата с нейните студенти е фактът, че те постъпват в академията немотивирани. Има някои от тях, в очите на които можеш да видиш плам и желание да постигнат нещо, но съвременният живот в Китай е направил младите консуматори, защото възможностите на родителите им са се увеличили и те получават всичко наготово – казва Боряна.

Тя гледа напред оптимистично. Мислила е да се върне в България, но сега е решила да продължи с нещо перспективно, а после ще решава какво да прави! Онова, което я тормози в Пекин, е мръсният въздух. Всеки път, когато погледне към небето, всичко е сиво, дори през последните години там няма сняг – природата е решила как да реагира на този сериозен проблем! Има още интересни неща, които бихме искали да ви разкажем за далечния Китай.Разделяме се с младата чаровна преподавателка от Пекинската  театрална академия с пожелание да й е успешна работата, а широката й усмивка и елегантното движение на ръцете й, когато иска да обясни нещо,  говорят за всичко! Убедете се сами!

Николай Стоев