Новини

В Арт център-Плевен откриват пролетна изложба

„Галерия 8“ от Варна  представя колекция от картини на проф. Иван Кирков /1932-2010/, Милко Божков и Веселин Начев. Това е третата  изява за тази година в Арт центъра. След  чуждестранните гостуващи  автори от Полша, Литва и Чехия, плевенската публика ще има възможност  да се запознае с произведенията на тримата известни български  художници.

В експозицията са подредени  над 120 картини, като 70 от тях са на проф. Иван Кирков, 30 на Милко Божков, а останалите са на Веселин Начев. Произведенията са от различни периоди на творческия живот на авторите, има живопис, графика, акварел, гваш, и масло. Разнообразни са и жанровете сред които натюрморт, пейзаж, портрет и абстракция, каза уредникът Пламен Моневски. Той споделя още, че  варненската галерия е единствената частна галерия от времето на соц-строя.  Колекционерът и галерист  Борис Стателов има лична концепция за галерията и не прави никакви компромиси с авторите, а тримата художници са сред най-често представяните. Всеки от тях има многобройни изложби в страната и чужбина, носители са на престижни национални и международни  награди.

 

Проф. Иван Кирков /1932-2010/

Работи като сценограф за Сатиричния театър. Като художник в киното дебютира през 1961 г. с филма „Инспекторът и нощта“.
Като илюстратор е автор на оформлението на книги на Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек, Имре Мадъч, Иван Тургенев. Негово дело е декоративно-пластичното оформление на чакалнята на Централната жп гара София.

Милко Божков

Творчеството на художвника е добре познато на нашата публика. Той често е представян в плевенските галерии. Негови творби са притежание на Библиотеката на Конгреса в САЩ и  Националната библиотека на Франция. Носител е на Национална награда за живопис „Захари Зограф“и Годишна национална награда за живопис „Владимир Димитов – Майстора“, отличен е с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Веселин Начев

Един от любимите ученици на проф. Иван Кирков. За себе си Начев е категоричен, че творбите му не стават да ги сложиш в хола си, нито в спалнята. „В днешното ни твърде разрушително време не мога да рисувам пейзажи с полянки и цветенца. Картините ми са това, което виждам, което става около мен, което ме кара да размислям“, казва още художникът.

Пролетната изложба ще бъде открита днес, 21 март, от 17.30 часа в Арт център-Плевен.

В памет на наскоро починалия  художник  Стоян Цанев е представена и една негова картина, обяснява още  Моневски.

Валя Козовска