Новини

Творци от Полша и Литва подреждат картини в Арт центъра

По покана на  Арт център – Плевен  в нашия град  се представят  две чуждестранни  художнички. Това са  Ева Мязек от Полша и  Лена Хвачия  от Литва. Дамите за първи път гостуват в нашия град, но вече имат участие в международен пленер в Южна  България. Техните творби правят силно впечатление на българската публика и  така ръководството на Арт центъра отправя покана към тях. Специално за плевенчани те  представят общо с 37 живописни платна. Руският език обединява контакта между авторките по време на подреждане на експозицията, разказва уредникът Светла Тончева.

Ева Мязек живее във Варшава, от години се занимава с живопис. Работи в  две ателиета- едно градско в полската столица и едно селско в Северна Полша. Акцент  в произведенията й са циклите. Пред плевенската публика Ева представя цикъл на тема „Рондо  Вятрачна“, „Помпей“ и картини посветени на гръцката митология.

Лена Хвичия идва от Литва, тя не само рисува, но е и куратор на изложби и активно участва в различни симпозиуми. Работи върху абстрактни пейзажи, като особен интерес проявява към околната страна и ландшафта. Нюансите в синьо преобладават  в картините й.

Двете дами отправят покана към плевенската публика. Първата за тази година изложба  ще бъде официално открита на 30 януари от 17.30 часа в Арт център – Плевен.

Експозицията ще гостува две седмици, след което се очаква още един чуждестранен гост да открие изложба.Това е Петър Йедличка от Бърно, Чехия, разказва още Светла Тончева.

Валя Козовска