Новини

СКЛА „Спартак“ отчита добра състезателна година

Ваня Вълкова и Георги Гетов са двамата треньори, които се занимават и подготвят състезателите от спортен клуб по лека атлетика „Спартак” – Плевен. Срещнахме се с тях преди тренировката в закритата лекоатлетическа писта „Спартак”, където работят с млади хора, повечето от които са възпитаници на спортното училище „Георги Бенковски”.

Ваня Вълкова определя условията за работа в залата като добри, но само след месец казва, че е невъзможно да се водят занимания в мразовитата писта. Определя състезателната година за клуба като добра. Имало е и златни, и сребърни, и бронзови медали. Състезатели са участвали и в международни изяви.  Има и желаещи да тренират скокове от други училище в Плевен, но те посещават тренировките по-рядко и от тях не се очакват големи постижения. Треньорката е с резерви, тъй като по думите й сегашното поколение е обездвижено. Децата нямат двигателна култура, предпочитат да посещават молове и други занимателни кътове, в които не могат да се движат пълноценно. Затова когато идват след пети клас в залата, с тях трябва да се започне работа от нулата. Ваня Вълкова е категорична, че работата по физическо възпитание и спорт в училище от първи до четвърти клас е под всякаква критика. Децата нямат елементарни двигателни навици и трудно се справят дори с такива елементарни упражнения като кълбо напред. В клуб „Спартак” има 40 състезатели, а при треньорката се обучават 20.

Целта през следващата състезателна година е участие в държавните първенства и при спечелване на призови места – нагоре към Балкански първенства. Ваня Вълкова определя работата на треньора по лека атлетика като все по-трудна, тъй като през последните години се увеличават случаите на проява на агресия при подрастващите и в много от случаите по-често се занимава с такива прояви, отколкото с пряката работа, свързана със спортните дисциплини. Георги Гетов е възпитал и създал не един и двама медалисти, но споделя мнението на колежката си, че сегашната работа на треньора е трудна. Основните причини са две – лошите условия в закритата лекоатлетическа писта, ниските температури през зимата, липсата на грижа от страна на държавните институции за реновирането на помещенията и сградата и липсата на двигателни  качества при подрастващите. Спортът вече е подценен, той се оказва нещо, което е втора ръка и така обездвижените ученици трудно влизат в спотните зали, стигат до престижни награди с много усилия и след няколко години упорит труд – споделя Георги Гетов.

Ходенето му по мъките продължава. За да готви елитните си състезатели пътува непрекъснато до София, Велико Търново, Стара Загора и други места, където тамошните ръководства са се погрижили за уютни лекоатлетически зали и писти. Пример дава за Стара Загора, където през този състезателен сезон ще се готви Тихомир. Там е поставена настилка по всички съвременни изисквания за състезателна подготовка на скачачи и спринтьори. Георги Гетов каза още за радио „Плевен”, че неговият състезател е в добро функционално състояние, предстои спортен лагер на Белмекен, Тихомир се готви за Зимно европейско първенство, а след това – Световното първенство в Доха. Паралелно с това се гради една основа за покриване на квота за Олимпийските игри в Токио. А Георги Гетов с тъга споделя, че ако обстановката в плевенските зали се подобри, той няма да пътува в други градове, да отсъства, а ще подготвя подрастващите спортисти и елитните състезатели тук!

Николай Стоев