Новини

Илиян Христов, председател на Дружество „Военноинвалид“ – Плевен: Има военноинвалиди, които ровят в кофите за боклук. На 11 април излизаме на протест

„Нашият съюз, заедно с другите сродни организации на инвалидите, организираме на 11 април протест пред Министерски съвет в София, на който ще заявим несъгласието си по готвещите се от Министерския съвет промени в наредбата за ТЕЛК-овете“.

Това заяви в интервю за Радио „Плевен“ Илиян  Христов, председател на Дружество „Военноинвалид“ – Плевен към „Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите“.

„Делегация от инвалидните организации, подкрепили протеста, ще влязат на заседанието на Министерския съвет, за разговор с правителството и за да връчат протестна нота“, уточни Илиян Христов.

Той подчерта, че организациите на инвалидите на са съгласни тази наредба да бъде променяна по този начин.

„Никъде в ЕС не се изчислява по този начин процента на инвалидност, както искат да го правят у нас. Искат да махнат инвалидните пенсии и да намерят работа на инвалидите, като им определят процента на трудоспособност, но не може с точност да се определи колко е трудоспособността на един човек“, категоричен е Христов.

Председателят на Дружество „Военноинвалид“ – Плевен посочи като най-голям проблем на организацията ниските пенсии, които поставят военноинвалидите на последното социално стъпало.

„Има военноинвалиди, които са принудени да ровят в кофите за боклук. А това са хора, които са си дали здравето, защитавайки тази държава и изпълнявайки задълженията си по чл. 59 ал 1. Цялата политика на Министерството на отбраната за неангажираност към тези хора води и до отлива на кадрови военнослужещи“, заяви Христов, като подчерта, че съюза е за връщане на наборната служба.

Той сподели и подробности за провелото се на 28 март годишно-отчетно събрание на „Съюза на военноинвалидите“ в София, на което Дружество „Военноинвалид“ – Плевен, освен от председателя Илиян Христов е било представено и от председателя на контролния съвет Симонка Петрова.

Бил е обсъден основния проблем за организацията – уеднаквяване на правата на военноинвалидите с правата на ветераните от войните; даване на повече права на военнопострадалите, чиито пенсии са между 139 и 170 лв, а наследствената пенсия за вдовици, сираци и родителите на загинали в казармата е 127 лв.

Поводът за срещата е било и честването на 103 г. от учредяването на „Съюза на военноинвалидите“ и 105 г. от учредяването на софийското дружество. Илиян Христов подчерта, че на тържеството не е имало представител от Министерството на отбраната.

„Нямаше и наградени военноинвалиди или военнопострадали, а наградите бяха само от ръководството на съюза“, сподели Христов.

Той заяви, че „Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите“ е бил възстановен на 26 юни 1990 г., а Дружество „Военноинвалид“ – Плевен на 7 март 1991 г.. Днес в него членуват 79 военноинвалиди и военнопострадали от почти цяла Плевенска област, а организацията е най-голямата в областта. Най-младият член е роден през 1980 г., а най-възрастният през 1927 г..

Членовете на съюза се подпомагат материално от страна на съюза и Министерството на отбраната с еднократна годишна помощ на най-тежко нуждаещите се.

По тежките случаи се записват в социална кухня към Министерството на отбраната по Проект „Признателност“. В нея се хранят военноинвалиди и военнопострадали с тежко материално, здравословно и социално положение. Освен военноинвалиди в тази кухня са и ветерани от войните и запасни офицери-сержанти.

„Тази година успяхме да променим списъка с лекарствата“, заяви председателят на Дружество „Военноинвалид“ – Плевен към „Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите“. „По нашия закон е предвидено за военноинвалидите да получават лекарства по списък определен от Министерството на здравеопазването съгласуван с министерство на отбраната и по нашия закон военноинвалидите да получват безплатно, а военнопострадали и военноинвалиди под 50 % да заплащат 50 на 100.“

Нито една правителствена или неправителствена организация не подпомага съюза. „Има държавна субсидия от 244 000 лв. ,която не е променяна в последните 7-8 години. Тъй като е с двойна национална представителност – по закона за военноинвалидите и военнопострадалите и по закона за инвалидите“, заяви Илиян Христов. Голяма част от тази сума отива за членовете по тримесечна субсидия, която, поради голямата смъртност най-вече на млади хора в трудоспособна възраст от първото тримесечие на тази година вече е 12 лв., а допреди това е била 11 лв.. „За съжаление, през последните тримесечия умират по 40-50 човека от съюза от цялата страна“, заяви Христов.

Той допълни, че има и млади хора с психични заболявания, за които държавата не полага грижи, а много от тях са с по един възрастен родител. Някои са трудноподвижни и се нуждаят от асистент, който да ги обслужва.

Дружество „Военноинвалид“ – Плевен към „Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите“ се помещава във Военния клуб в Плевен, а приемните дни са в сряда и петък.

Тихомир Илчев