Новини

Плевенската публика е в очакване на 31-ото издание на Международния музикален фестивал „Лауретски дни „Катя Попова“

Престижният форум ще бъде официално открит на 2 октомври с оперния спектакъл „Бохеми“, а до 7 октомври в нашия град ще бъдат представени постиженията на новата генерация в европейското и световно изпълнителско майсторство, успехите на българската певческа и инструментална школа. По регламент участниците не могат да бъдат по-възрастни от 33 години за инструменталисти и 35 – за певци. Те трябва да са лауреати и носители на награди от престижни международни и национални музикални конкурси в областта на класическата музика, предхождащи 3 години поредното издание на фестивала. В програмата  могат да се представят по право музиканти и певци от Плевен, независимо от възрастта и времето, когато са били лауреати на международен конкурс, участвали в предишни издания на фестивала, но не в две поредни издания.

Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” е учреден през 1966 г. като ежегоден музикален празник с участието на лауреати. От третото си издание фестивалът носи името на оперната прима Катя Попова/1924 – 1966 /, която е една от основателките и участник в първото издание.

Лауреати от престижни международни конкурси от Словения, Франция, Турция, Италия, Португалия, Германия и България ще се представят в Тридесет и първото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”. Проявата ще бъде от 2 до 7 октомври 2018 г. в Плевен.

Фестът ще бъде открит в ДКТ „Иван Радоев” с операта „Бохеми” от Пучини. Тя ще прозвучи, в изпълнение на Плевенска филхармония с диригент Деян Павлов, а солисти ще са Михаил Михайлов, Беса Лугичи от Косово и Оана Андра от Румъния, сочи програмата.

На 3 и 4 октомври дните на лауреатите ще бъдат подчинени на камерната музика. От 19 часа в зала „Катя Попова” ще се представи перкусионното дуо от Словения – Ян Сибей и Лука Полянек, както и Перкусионен ансамбъл „Акцент” при НУИ „Панайот Пипков” – Плевен с диригент Симеон Серафимов. На 4 октомври отново в зала „Катя Попова” концерт ще изнесе Ансамбъл „Одеон” в състав: Ивайло Дешков – цигулка, Вероника Мойзесова – цигулка, Естера Квисиен – виолончело, Джулия Скипоре – акордеон, Дорота Кийевска – виола и Томас Тимофеев – контрабас. Солист ще е цигуларката Зорница Иларионова.

На следващия ден в ДКТ „Иван Радоев” от 19 часа концерт ще изнесе Плевенска филхармония, която ще е под диригентството на Иван Ангелов. Солисти ще са Гюлин Атаклъ – обой /Турция/, Реми Жение – пиано /Франция/ и Марта Мари – сопран /Италия/.

На 6 октомври в театъра ще гостуват „Софийски солисти” и дуото Петър Македонски – тромпет и Надежда Цанова – пиано. В петата вечер на Лауреатски дни „Катя Попова” ще се представят още виолончелистът от Франция Виктор Жулиен-Лафериер и Денисджан Ерен – флейта от Турция.

В последния ден на фестивала концерт ще има Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров, а солисти ще са Вито Фернандес – кларинет /Португалия/, Кевин Трайбер – виола /Германия/ и италианката Марта Мари – сопран.