Новини

Плевен помни и почита паметта на загиналите за свободата

Тържественото отбелязване на 140-та годишнина от Плевенската епопея започна тази сутрин, от 11 ч. с панихида, отслужена от техни  Високопреосвещенства Средно- и Западноевропейски митрополит Антоний, Смоленский и Дорогобужский митрополит Исидор, Плевенския митрополит Игнатий и Ловчанския митрополит Гавриил, пред Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

На паметния ритуал присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на Федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители от 44-ото Народно събрание, посланиците на Руската федерация, на Румъния, на Република Беларус, официални делегации от Москва, Ростов-на-Дон и Николаев, членове на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея, стотици граждани. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на Плевен.

В програмата на Община Плевен за отбелязване на годишнината на 10 декември е включен и празничен концерт под мотото „Плевен помни!”. Вечерта от 18.00 часа на площад „Възраждане” ще започне Тържествената заря проверка „140 години от Плевенската епопея”, в която ще участва Президентът Румен Радев, който е патрон на честванията в Плевен.

 

Николай Стоев