Новини

Руски и български духовници в обща молитва за Плевен

Отбелязването на 140 години от Плевенската епопея събра на едно място духовници от България и Русия. Всички присъстващи,  граждани  и гости  на Плевен,  получиха благословията на патриарсите на българската и руската православни църкви.

В храм „Света Параскева” Съборна Света Литургия тази сутрин отслужиха Плевенският митрополит  Игнатий,  Ловчанският митрополит Гавраил, Западноевропейският митрополит Антоний и Смоленский и Дорогобужский митрополит Исидор. Заедно те се помолиха за паметта на Руския цар Освободител Александър Втори  и хилядите  руски, български и чуждестранни войници и офицери, участвали в Руско-турската война през 1877-1878 година и  дали живота си за свободата на Плевен и околните селища.

Плевенският митрополит Игнатий благодари на духовниците, които се отзоваха на поканата и  заяви, че общата молитва е по-силна от единичната. Той прочете поздравителния адрес от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. „В деня на славната и незабравима  140-годишнина  от Плевенската епопея и началото на българското Освобождение, приветствам всички граждани и гости на град Плевен. Молитвено се присъединявам към вашата радост и желая  светли и от Бога благословени  бъднини.Честит и благословен празник!”, се казва в  обръщението на Патриарх Неофит към плевенчани.

Митрополит Исидор  също отправи поздравленията  на Негово Светейшество Руския патриарх  Кирил и благословията към всички граждани на Плевен по повод  великото освобождение през 1877 година. „Ние искрено се надяваме, че с всички общи усилия, както преди 140 години така и сега ще преодоляваме несгодите, в единна вяра и молитва  към Господ”, каза Митрополит Исидор.

Митрополит Гавраил пожела  благословено бъдеще на гражданите на Плевен.  „Децата да растат добри, послушни, вярващи, трудолюбиви и Божията благодат винаги да бъде във вашия град”.

Така Сборната Света литургия  по повод 140 години от Плевенската епопея завърши с благословията на духовниците от България и от Русия.

Сред присъстващите бяха и  представители на официалната делегация от  Москва, посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров  и членът на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината от Плевенската епопея Румен Петков.

Валя Козовска