Новини

Плевенският театър отчита увеличен интерес към спектаклите

Ръководството на  драматично-куклен театър „Иван Радоев”  подготвя  много изненади за плевенската публика. За първи път веднага след представление  зрителите ще имат възможност за дискусия с актьорите и постановъчния екип. През месец декември са предвидени съботни спектакли, както за големите, така и за малките зрители.Това съобщиха на съвместна пресконференция директорът Васил Василев, новият драматург Елена Ангелова и гост-режисьорът Младен Алексиев.

На касата за билети вече е поставено интерактивно табло с информация за спектаклите от театралния афиш. Продължава ремонтът на централното фоайе,  монтиран е нов часовник на кулата на театъра, предстои  поставянето на външна и вътрешна украса на сградата.

В репертоарния план са предвидени  шест представления за децата на новата постановка „Коледна  приказка”, като за малките посетители ще има и подаръци.

В момента трупата започна репетиция и по новата постановка  – „Зън, зън, злосторниците” от Керил Чърчил. Гост-режисьор  е  Младен Алексиев, който превежда и текста от  английски език.  Той разказа, че това е първия превод на чужд език, след представянето на пиесата през 2012 година в Лондон.  Плевенската премиера се очаква да излезе на 15 януари 2018 година, като за първи път по време на представленията  ще има мултимедия с превод на английски език.Участие ще вземат и две чуждестранни студентки  от Медицинския университет.

Равносметката за тази година показва увеличен интерес от страна на публиката, реализирани общо 10 драматични представления за възрастни, 8 постановки за децата  и две на детската театрална школа. В театралния афиш са включени 9  премиери, ушити са 54 нови уникални, тематични костюми, специално за конкретни спектакли  и са изработени повече от 11 нови кукли за новите постановки.За всяко едно представление се плаща авторско право за музика, текст, превод, режисура и сценография.Участие в международни фестивали в Пловдив, Шумен, Битоля,  Дубровник и Ярослав.

Завършваме силна година и се надяваме да започнем още по-силна, каза директорът Васил Василев.

Валя Козовска