Новини

Обявиха грипна епидемия в Плевенска област

Официално от събота, 26 януари, в Плевенска област се обявява грипна епидемия. Това съобщи Регионалната здравна инспекция на специална пресконференция с журналисти. Тя се състоя след заседанието на Областната оперативна група за борба с грип и остри респираторни заболявания. Част от мерките, за ограничаване на заразата, е прекратяването на учебните занятия в училищата от 28 януари до 4 февруари, включително. Така грипната ваканция на учениците в областта ще се слее с междусрочната и те ще започнат направо втория учебен срок на 6 февруари.

По време на грипната епидемия се ограничават масовитe и обществени мероприятия, прекратяват се плановите операции в лечебните заведения, преустановяват се свижданията и се засилват мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и остри респираторни заболявания в лечебните заведения в област Плевен, преустановяват се женските и детските консултации, спират се профилактичните прегледи и имунизациите и се въвежда строг филтър в детските заведения за недопускане на болни деца в детските градини.

Според изнесената от д-р Валентин Цанков, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Плевен, информация от 177 на 10 000 заболели от грип и остри респираторни заболявания през миналата седмица, в последните 4 дни е отчетен рязък скок на заболеваемостта като данните към момента са за 266 на 10 000. Най-много болни има сред най-малките, на възраст от 0 до 4 години – 1 028 на 10 000, следва я групата на децата от 5 до 14 години – 1 019 на 10 000, а след това заболеваемостта рязко спада и от 15 до 29 г. е 422 на 10 000, от 30 до 64 г. – 115 на 10 000 и при най-възрастните е около 52%. Общините с най-висока заболеваемост към момента са Червен бряг, Долна Митрополия и Левски.