Новини

Американски диригент откри българските фолклорни ритми, благодарение на Общински духов оркестър-Плевен

Общински духов оркестър-Плевен, с диригент Пламен Марков, се завърна от участие в 55-ото издание на един от най-старите международни музикални фестивали на духовата музика в Европа, провел се в град Колин, Чехия. Представянето на плевенските музиканти направи силно впечатление на многобройната публика, сред които наши сънародници, пристигнали в Колин специално за концерта. Фолклорните ни ритми вдъхновиха американски диригент, който пожела да получи партитури на български хора.

С поклон пред паметника на чешкия композитор Франтишек Кмох започна участието на плевенските оркестранти в тазгодишния международен фестивал на духовите оркестри.

Музикантите ни се включиха в общия дефилир с всички участници от 10 държави. На следващия ден, въпреки дъждовното време, беше концертът на плевенчани. Композициите на Дико Илиев и Андрей Букурещлиев, любимите на всички българи „Дунавско хоро“, „Дайчово хоро“ и „Елениното хоро“, публиката посрещна с бурни аплодисменти. В останалата част от програмата беше включен бендовия репертоар на оркестъра, основно с аранжиментите на Бойко Николов, музикант във формацията.

На заключителната вечер на фестивала всички състави се събраха в обща изява пред публика. „ 250 музиканти заедно свириха три произведения на чешкия композитор Франтишек Кмох, роден и работил в град Колин. За чехите Кмох е като синоним на Дико Илиев в България. Той е един от патриарсите на чешката музикална култура в областта на духовите инструменти. Затова и фестивалът е посветен на този основател на духовата школа, композитор и диригент “, каза Пламен Марков.

Кметът на град Колин Вит Ракушан поздрави музикантите и лично отправи покана към плевенския духов оркестър за участие в следващото издание на фестивала.

Валя Козо

вска