Новини

Общински духов оркестър замина за участие в Чехия

Музикантите от Общински духов оркестър – Плевен, с диригент Пламен Марков, ще участват от 7 до 11 юни в 55-ото издание на един от най-старите Международни музикални фестивали на духовата музика в Европа, в град Колин, Чехия. Музикантите заминаха днес.

За първи път те свирят на  50-ото издание, а  сега след години те отново се представят там. „Безспорно тази официална покана до Община Плевен е едно признание за  високия професионализъм на духовия ни оркестър”, каза Стефка Григорова, началник на отдел „Култура“. Доказателство за това е и фактът, че в  момента на подготовката и усилените репетиции,  нашите изпълнители  получиха още една покана за престижно участие. В края на юли Общинският духов оркестър ще изнесе самостоятелен концерт в рамките на провеждащия се Международен музикален фестивал „Варненско лято“. Това ще бъде първата изява на плевенските изпълнители там. На 4 юли от 21 часа на сцената на обновената  каскада, певенчани и гости на града ще имат възможност да видят един непотворим концерт, в който музикантите ще свирят със световноизвестния джаз изпълнител Крейг Бейли. Саксофонистът десетилетия наред е неотлъчно до неповторимия Рей Чарлз.

„Тази изява с Крейг Бейли, участието в международните фестивали в Колин, Чехия и във Варненско лято,  десетките покани от други градове е доста натоварваща програма за духовия оркестър, но под ръководството на маестро Пламен Марков музикантите се справят блестящо, за което ги поздравявам“, каза още Стефка Григорова.

„Поканата за участие в международния фестивал за духова музика в  Чехия, отново ни развълнува. Ние усилено се подготвихме за това представяне”, сподели диригентът Марков.

На 9 юни нашите музиканти ще се включат в общия дефилир с всички участници във фестивала. Изявата на плевенчани е предвидена за последния ден – на 10 юни, когато ще се представят още пет оркестъра. По регламент всеки от тях има определено време.

Пламен Марков разказва, че програмата на плевенските музиканти е интересна и представя различни стилове и жанрове, като акцентът е върху българската музика и фолклор. Ще бъдат изпълнени композиции на Дико Илиев и Андрей Букурещлиев. Включени са любимите на всички българи „Дунавско хоро“, „Дайчово хоро“ и „Елениното хоро“, специално е подготвена и известната българска песен „Дилмано, Дилберо“. В останалата част от програмата е включен и бендовият репертоар на оркестъра – основно с аранжиментите на Бойко Николов, който е музикант във формацията. Сред тях са творбите на Елвис Пресли, Стиви Уондър и Скот Джоплин и още знакови евъргрийни от ерата на буги и суинга. Формацията няма да изневери и на въведената вече практика да се прави премиера на нов аранжимент. Този път е подготвено произведение от репертоара на Глен Милър. „Всичко това се надявам да оформи едно достойно представяне на облика на плевенския Общински духов оркестър”, допълва Пламен Марков. И споделя още, че по традиция на заключителната вечер на фестивала всички състави се събират в обща изява пред публика. „Грандиозно е представлението, когато чуеш  близо 250 музиканти да свирят заедно. Сборният оркестър ще  изпълни три произведения на чешкия композитор Франтишек Мох, роден и работил в град Колин.