Новини

Академик Светлин Русев: Изложбата на Емил Попов е изключително важна и знакова, не само за Плевен, но и за страната

Творбите на известния български скулптор Емил Попов са подредени в Арт център – Плевен.Това е първата самостоятелна изложба на автора в нашия град. Експозицията беше официално открита от академик Светлин Русев.

„Изложбата на Емил Попов е изключително важна и знакова, не само за Плевен, но и за страната. Емил Попов е от авторите, които промениха цялата представа за съвременна скулптура още през 60-те и 70-те години. Той е на нивото на най-доброто, което се прави в съвременното европейско изкуство, като в същото време  формите на творбите му носят българското”, каза при откриването академик Русев и припомни, че първите изяви на скулптора са свързани с нашия град, когато  участва в обща регионална изложба.

 

Множество са изявите на твореца, както в страната, така и в чужбина. Плевенчани навярно не знаят, но скулптурата на големия художник Илия Бешков, поставена пред сградата на едноименната художествена галерия е дело на Емил Попов. Той прави портрети на Баба Ванга, на Златю Бояджиев, на Константин  Павлов  и други известни български личности. Това, което е характерно за него, че той е автор с много земно и първично усещане, работи с лекота, но всяка нова творба остава отпечатък в душата му.

Експозицията на Емил Попов ще гостува до края на месеца в Арт центъра.