Новини

Пролетен концерт зарадва плевенчани в зала „Божко Шойков“

Пролетно настроение и виртуозни изпълнения видяха присъстващите в зала „Божко Шойков” в Плевен. А възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” доказаха, че са музиканти и изпълнители от международна класа. Добре балансирани текстове на водещата Силвия Маркова – преподавател в учебното заведение и музикални произведения от различни епохи наистина предразположиха присъстващите към ведро и пробуждащо настроение.

Началото с Й. Хайдн – Клавирно трио фа мажор в изпълнение на Калин Иванов – пиано, Пламена Пенова – флейта и Васил Върбанов – виолончело недвусмислено показа, че финалът на концерта ще бъде вълнуващ.

Младият пианист Борил Марков, който готви амбициозна програма за конкурс в Гърция излезе на сцената с Етюд ор. 1 №9 на Ф. Лист, а пръстите му просто летяха по клавишите на сложния музикален инструмент.

След него публиката омая цигулката на Габриел Славчев, който беше подготвил за концерта „Тарантела” на Виотан.

 

 

А разнообразието на вечерта дойде от две изпълнения – на триото – Цветелина Христова, Сидра Алкадро и Наталия Тодорова с „Вечеряй, Радо” на Филип Кутев и на вокален състав „Евъргрийн” с диригент Диана Русева.

 

Много настроение и ритъм донесе виртуозното изпълнение на Васил Върбанов – виолончело, който в акомпанимент на  преподавателката Магдалена Начева изсвири „Унгарската рапсодия” на Попер.

Пролетното настроение в края на концерта затвърдиха музикантите от перкусионен ансамбъл „Акцент” с „Лезгинка” и „Танц със саби”, а усмивките на всички възпитаници на сцената доказа, че те са дали всичко от себе си да зарадват публиката в първия пролетен ден на 2018 година.

 

Николай Стоев