Новини

Светлин Веселинов е новият Цар на лозята

Днес в  Професионална гимназия по лозарство и винарство “Александър Стамболийски” – Плевен се проведе ритуал по зарязването на лозите и  избирането на нов Цар на лозята. Това е традиционен ритуал, по време на който старият Цар  предава атрибутите си на новия.

Тържеството започна във фоайето на гимназията в присъствието на много гости и приятели на учебното заведение. Явор Бондоков – XII-ти клас предаде атрибутите – гегата, калпакът и наметалото на новия Цар на лозята Светлин Веселинов.

След това свитата яхна конете и се отправи към лозето, където с различни наричания беше извършен ритуалът по зарязването на лозите.

Директорката инж. агр. д-р Геновева Николова пожела здрава и плодотворна година на всички и изрази надеждата, че гимназията ще приема все повече ученици, тъй като Плевенският край е благодатен за отглеждането на лозя и е редно младите да вървят по стъпките на професионалистите и да овладяват техните умения.

Г.Николова каза още, че такъв ритуал по отбелязването на Трифон Зарезан в България няма и добави, че избирането на Цар на лозята е особено вълнуващ за младите хора и те го изпълняват с голямо желание.

Николай Стоев