Новини

Протестиращи настояват за увеличение на щатните им заплати и зачитане на труда им

Близо 100 служители от затвора в Белене , от полицейския синдикат в Плевен, от плевенския затвор и от „Охрана на съдебната система” в Плевен днес се събраха на протест пред Съдебната палата.

Ангел Йорданов – председател на синдикално дружество към Синдиката на затворите в България каза за радио „Плевен”, че протестиращите настояват за 20 – процентно увеличение на щатните заплати и зачитане на специфичните условия на труд в тяхната дейност. Ангел Йорданов е вече 25 години в системата. Унизяването на труда и на професията не може да продължава. За този период от време той е бил нападан 3 пъти от затворници. Страхува се за живота си и в същото време 400 незаети места има в охраната на затворите. Правителството и парламента трябва да обърнат внимание на нашите искания – каза още Ангел Йорданов. Водили са се разговори със синдикалното ръководство в Министерството на правосъдието и в резултат има само обещания. Вече няколко кабинета ни обещават увеличение на възнагражденията и на зачитането на условията на специфичен труд, но досега няма нищо реално – обясни синдикалният лидер.

Валентин Колачев – председател на синдиката на областното звено „Орхана Плевен” е категоричен, че отношението на Министерството на правосъдието към служителите е дискриминационно. Те се чувстват  несигурни. На 25 януари са поставили исканията си и оттогава нямат отговор. Настояват правителството да обърне внимание на исканията, тъй като професията им е рискова и   животът им е подложен на опасност, имало е опит за убийство на надзирател в Плевенския затвор. Има много места, където няма необходимата охрана, има сгради на съдебната система само с един охранител, което е нередно. Готови сме на крайни мерки, решени сме да стигнем до София и да настояваме да бъде обърнато внимание на факта, че има такава разлика в заплащането между секторите – обясни Валентин Ковачев. Няма опасност сградите и обектите да останат без охрана по време на протестите – обясни още той.

Николай Стоев