Новини

Плевенският митрополит Игнатий: Света Петка Епиватска е покровителка на България, Румъния, Гърция и Сърбия и ни обединява

Българската православна църква днес чества деня на Преподобна Параскева, известна още като Петка Епиватска. На този ден  своя храмов празник отбелязва и плевенската църква „Света Параскева”. По този повод Негово Високопреосвещенство плевенският митрополит Игнатий  отслужи Света Божествена Литургия. По време на проповедта, владиката запозна  присъстващите с житието на Петка Епиватска, една светица смятана от християните в България за българка, в Гърция за гъркиня, в Сърбия за  сръбкиня и в Румъния за румънка. „Това в нашето съвремие не бива да ни дели, ние трябва да се радваме, че тя е покровителка на нашите четири  народа, православни християни и ни обединява в нашата вяра и в християнските добродетели”, каза плевенският митрополит Игнатий  и отправи поздрав към тези, които в днешния ден са взели причастие, както и имениците.

 

Храната за храмовия празник беше благословена и раздадена на всички присъстващи. Тази година църковното настоятелство подготви агнешка курбан чорба, питки, жито и ябълки за 400 души.

Света Петка Епиватска е много почитана в България. В нашата епархия има пет-шест църкви, носещи нейното име, като  плевенската „Света Параскева”. е най-голяма.

Валя Козовска