Новини

Невероятно приключение в Космоса сътвори Евгения Вътева

„Едно невероятно приключение в космоса”   събра в залата на Художествена галерия дарение „Колекция Светлин Русев” почитатели на поезията и прозата, защото авторката на книгата Евгения Вътева едновременно съчетава в творческия си потенциал и римата, и интересните ситуации в пространството, за което все още повече мечтаем, отколкото  познаваме.

Книгата на  Евгения Вътева е насочена към детската аудитория, а за радио „Плевен”  тя сподели, че идеята за космическите разходки са вдъхновени от внучката й – Евгения, на която тя първоначално е чела черновите, за да я приспива и я води в интересни и любопитни космически територии, а след това е решила да я подвърже в книга.

Така интересните детски истории с героини – прототипи на внучката, са започнали да пътешестват, а истории се оказали много забавни и вълнували малките читатели. Попитахме авторката дали използваните космически термини не стресират читателите? Тя е категорична, че повечето от малките читатели с интерес пътуват заедно с героите от книгата и научават много неща за космоса.

Поезия или фантастика? Попитахме Евгения Вътева към какво ще насочи творческите си възможности. Оказва се, че фантастиката й е любима територия, но поезията – дори в тези трудни за България времена, я влече и когато нещо се появи – дали свързано с нея, или с в някаква ситуация, която е преживяла, просто думите сами идват при нея! Така е станало със стиховете, посветени на 140 – годишнината от освобождението на Плевен. Така е и при малката Евгения, която не отстъпва на новоприетия член на Дружеството на писателите в Плевен Евгения Вътева и с чувство на истинска поетеса рецитира стиховете на баба си. Желаем успех и на двете!

 

  Николай Стоев