Новини

ОФК „Спартак” изгражда боеспособен отбор за пролетния полусезон

През януари започна зимната подготовка на Общински футболен клуб „Спартак”. Мениджърът Емил Велев и старши треньорът Ромил Жотев я провеждат в столичния квартал „Бояна”, където започнаха тренировка 26 футболисти. Само шестима от предишния състав са останали в селекцията на Велев. Това е поводът да потърсим спонсора на „Спартак”. Ето какво каза в телефонно интервю за радио „Плевен” Иван Динов:

 

  • На 15 януари всички от общинския футболен клуб „Спартак” се събраха в националната база в „Бояна”. Предварително бяхме планирали два лагера, но се отказахме да пътуваме до Сандански, тъй като заради неблагоприятните метеорологични условия там терените не са добри за тренировки. Така цялата подготовка ще премине в „Бояна”. В лагера са включени 26 футболисти. От стария състав са останали само шестима. Новите попълнения са опитни играчи. Борили сме се с отбори от „Б” Професионална група да ги привлечем. Затова мисля, че отборът през втория полусезон ще бъде боеспособен и няма да има нищо общо с онова, което се случи през 2017 година.
  • Г-н Динов, какви са проблемите на „Спартак”?
  • Най-големите и основните не са от сега! Базата на „Спартак” не дава никакви възможности за тренировки и за подготовка. Главно този проблем оказва влияние при привличането на футболисти в отбора. Всички знаят за това – липса на стадион и на помощни игрища, защото те не са игрища, а ливади! Надявам се, с помощта на кмета на Плевен, министър Красен Кралев да бъде информиран за състоянието на плевенската спортна база и градът да бъде подпомогнат финансово от правителството, както са били подпомагани останалите големи градове в страната. Ще напомня, че един проект от две години и половина отлежава в спортното министерство за  изграждане на изкуствен терен с лекоатлетическа писта. Очаква се само една благословия, за да може да започне финансирането му и изграждането. Това да е първия етап, за да може наистина да се води нормален тренировъчен процес. Надяваме се пред тази година да започне и поетапното финансиране на строителството на стадион „Плевен”. Направени са идейното и работното проектиране. Първият етап ще струва 10 милиона лева. Но без помощта на общинското ръководство и на правителството това изграждане няма как да стартира. Не е нормално в един футболен град като Плевен от 30-40 години да не се случва нищо, а се правят едни частични ремонти, които бързо да се рушат и отново да се оказваме на нулата. Липсата на база пречи на детско – юношеската школа, на привличането на класни футболисти. Затова плевенските играчи не остават и търсят възможности в други клубове.
  • Дали и тази година ще подпомогнете финансово „Спартак”?
  • Мисля, че и тази година общинският бюджет ще отдели средства за футбола. Те, разбира се, са недостатъчни. Затова аз ще добавя 300 000 лева от две мои фирми за дофинансиране на отбора. И тук бих искал да кажа, че е грешка да се съпоставят отборите на Левски, Славяново, Червен бряг и Луковит с този на Плевен. Да! И за тях трябва да има средства, но все пак „Спартак” си остава водещ отбор и трябва да се мисли по този начин. Пак ще повторя – Плевен заслужава да има един стабилен и престижен футболен отбор. Дори бих искал да успокоя феновете, че през този полусезон отборът е толкова боеспособен, че не виждам как „Спартак” би загубил среща с някой от тимовете в нашата група. Другото, което наблюдавам и което не е нормално – от две години помагам на отбора и не се намират други хора, които имат желание да отделят финансови средства за подпомагане на футбола.
  • Как бихте коментирали решенията на Общото събрание на футболния клуб?
  • Знаете, че преди Нова година се събрахме. Имаше много критики по мой адрес, към спортно-техническото ръководство, към отбора, но, за съжаление, тези критики не бяха градивни. Критикуваме, но нищо не предлагаме! След два часа и половина, през които си говорихме глупости на висок тон, не се случи нищо. На финала остана пак ситуацията, че няма кой да дава пари, всеки изказва негативно мнение и си отива. Пак оставаме същите хора, които изнасят тежестта на свой гръб. Грешките от миналия полусезон са ясни. Те са поправени с новия щаб на „Спартак”, който ръководят Ромил Жотев и Емил Велев. Изключително силна селекция, изключително добри и мотивирани футболисти. Не искаме да гледаме назад, гледаме само напред, мач за мач и колкото може по-напред да се класираме. Точките, които ни разделят от „Кариана” са много, допуснали сме ги, но те не са непобедим отбор. Има доста срещи до края на сезона. През месец май ще видим как ще бъде класирането. Надяваме се, че ще постигнем целта, която сме си поставили, още тази година.
  • Николай Стоев