Новини

Плевен се включва в Националната кампания „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот”

20 плевенски специалисти ще се включат в Националната кампания „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот”, която стартира от днес – 12 декември. Общо 150 кардиолози от цялата страна ще извършват прегледи и ще дават консултации в продължение на три месеца. Това стана ясно на съвместна пресконференция в Университетска специализирана болница за активно лечение по кардиология „Сърце и мозък” /УСБАЛК/, дадена от  проф. Тони Веков, проф. Владимир Данов, доц. Сотир Марчев, председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и Паулина Кирова, секретар на Община Плевен. Целта на кампанията е превенция на сърдечно-съдовите заболявания, удължаване на живота на пациентите, подобряване на качеството и достъп до медицинска помощ.

До този момент са се записали  повече от 12 500 души от  323 населени места от 73 общини. От Плевенска област са изявили желание за преглед жители  от две общини – Долна Митрополия и Червен бряг.  Интересът е голям, заявките продължават. Всеки, който желае да се прегледа, може да се обади на телефон: 02/ 40 26 333.

Българският кардиологичен институт разполага с 11 Медицински центъра и  6 специализирани болници за интервенционално лечение, сред която е и новооткрита плевенска  кардиохирургична болница „Сърце и мозък”, обясни проф. Тони Веков.

Наионалната кампания „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот” се организира от Български кардиологичен институт и Националното сдружение на общините в Република България.

Валя Козовска