Новини

Български поклонници с обща молитва за духовен напредък във Фатима

Приключи българското поклонничество в Португалия по повод 100-годишнината от явленията на Дева Мария във Фатима. В него се включиха 215  души  от трите епархии на католическата църква в България ,  като  20 от тях  са от епархийно светилище „Дева Мария от Фатима” – Плевен,  водени от отец Венци Николов. Имаше и група, представители на полската общност у нас. Този поклоннически път извървяха  вярващи от 14 до 75- годишна възраст. За тях това не беше екскурзия или забавление,  а физическо  изпитание и проверка на духа и вярата, обяснява архимандрит Благовест Вангелов от   Католическата апостолическа  екзархия – София,  главен викарий и директор на вестник.

Към българските поклонници се присъедини и Н Впр.Епископ Христо Пройков, Апостолически екзарх и председател на Епископската конференция в България.

„Ние дойдохме тук да се молим за това което Богородица иска – да се молим за целия свят и за мира в нашето отечество, за обръщането на грешниците  и за поправянето на техния живот. Да престане несправедливостта,  безбожието да отстъпи и да се приеме, че Ийус Христос  е наистина Спасителя на света, този, който народите трябва да почитат и да следват. Тук сме на това свято място и се молим за католическата църква в България, за епископите и трудностите, които те срещат в своето служение. Нека не забравяме , че в България, в Плевен имаме светилище, копие на това във Фатима, където се събираме със същите цели и молитва. Португалия и България са двата края на Европа и сякаш  Богородица прегръща Европа и нейното европейско семейство в своите обятия”, каза Епископ Пройков и допълни, че всички поклонници отправяха своите молитви за доброто на нашето Отечество, а по време на  този поклоннически път те носеха в сърцата си цяла България.

На 22 и  23 октомври бяха отслужени Божествени литургии в параклиса на  явленията във Фатима. Службите  бяха предавани онлайн, с възможност и католици от България да се включат в общата молитва.

Богородичното светилище на Фатима е един от основните центрове на католическите поклонници. Всяка година светилището се посещава от над 5 милиона поклонници. Преди 100 години Дева Мария се явява на три овчарчета и предава своите предсказания. Това става в периода от 13 май до 13 октомври 1917 година.

Множество са тълкуванията за тези предсказания, някои от тях вече известни. Смята се че има и други,  които  още се пазят в тайна. Едно съвпадение на дати пък създава впечатлението, че то се отнася за предупреждение за покушение на папата. На 13 май /датата на пророчеството/ е извършен атентатът от Али Агджа, а атентаторът твърдял, че е стрелял срещу Светия отец, за да се изпълни третото предсказание. Папа Йоан Павел втори,  се навежда да целуне момиченце с медальон, изобразяващ Света Богородица от Фатима и това спасява живота му. По-късно папата  подарява куршума от покушението на параклиса, изграден на мястото, където Дева Мария се явила на трите овчарчета.

 

Така по повод 100 години от явленията във Фатима, всеки от нашите  поклонници   беше  дошъл със свое лично намерение и молитва, обединявайки се в общата молитва за увеличаване на вярата за духовен и материален напредък на българите. Това каза в края на поклонничеството   отец Венци Николов.

Следващата година се отбелязват 160 години от явленията на Дева Мария в Лурд, Франция  и 370 години от създаването на Никополска епархия, със седалище Русе.

Валя Козовска