Новини

Полски музей на карикатурите гостува в Плевен

По случай полското председателство в Съвета на ЕС, на 4 октомври от 17 ч. в залите на ХГ „Илия Бешков” се открива изложбата „Европейски импресии”, информира главният уредник  Антония Караиванова.

Експозицията включва 42 творби и е съвместна инициатива на Полски институт – София. Гост на откриването ще бъде  Анджей Кордела – куратор на изложбата и уредник в Музей на карикатурата „Ерик Липински”. В изложбата участват 12 творци, представители на различни поколения, като доайенът проф. Януш Станни и най-младите Малгожата Лазарек и Павел Кучински.
Отразено в кривото огледало на най-изтъкнатите полски художници-карикатуристи, това събитие е представено по лек и закачлив начин, без обичайните фанфари и барабани, съпътстващи други културни прояви по повода. Повечето рисунки са съвременна трактовка на актуални проблеми на ЕС и полското членство в него с пожеланието на авторите – участници за усмивки, забавление, при все че няма да липсват нотки на сарказъм и ирония – както по полски, така и по български. Организаторите от галерията изказват своята благодарност и към Министерство на външните работи на Полската република за реализирането на експозицията в  Плевен.

Валя Козовска