Новини

Зам.-министър д-р Бойко Пенков с добра оценка за действията по ограничаване разпространението на коронавирус в област Плевен

По инициатива на народния представител Пламен Тачев днес с представители на лечебните заведения и лекарското съсловие в Плевен и областта се срещнаха  заместник министърът д-р Бойко Пенков и председателят на комисията по здравеопазване в 44 НС д-р Даниела Дариткова. Домакин на събитието бе областният управител Мирослав Петров.

„За следващата година се предвиждат близо 127 млн. лв. допълнително за болнична помощ. Има увеличение с близо 13% за специализирана извънболнична помощ.”, каза д-р Пенков. По думите му повече ще бъдат и средствата за диспанзеризиране, диагностична дейност и първична помощ. „Правителството прави всичко каквото трябва. Има сключен договор за ваксини. Към края на годината очакваме да получим 2 500 000 ваксини. Полагат се неимоверни усилия за обезпечаване на болниците с всички нужни лекарства за ковид. До 20-25 дни в България трябва да пристигне и първата голяма пратка с лекарства за коронавирус”, категоричен бе заместник-министър Бойко Пенков.

Със статистика за тежката цена, която плаща медицинското съсловие в борбата с коронавируса заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков онагледи реалното положение на здравната система у нас. Той съобщи, че към 21-ви октомври общо засегнатият медицински персонал в страната е 1727 човека, от които активни случаи 590, на домашно лечение 513, 74 – лежат в болници. 626 от заразения медицински персонал са лекари, 212 са активните случаи, 175 са на домашно лечение, в лечебни заведения са 36, един е в интензивна структура. „В Плевен добре си вършите нещата. Областта е в жълто на картата със заболеваемостта от ковид. Малко области са в тази жълта зона, за съжаление имаме 6 области в червената зона, което е притеснителното”. Така оцени актуалната ситуация в Плевенска област по отношение разпространението на ковид заместник-министър Пенков.

„Мерките, категорично доказали своята ефективност, са носенето на маски, спазване на дистанция и избягване събирането на големи групи от хора”. Това каза председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. „Предизвикателствата са много и необичайни, защото „ковид 19 постави на изпитание всяка една от системите в обществото, но най-вече здравната”, каза д-р Дариткова. Тя допълни, че плевенска област е  областта  с най-голямо обезпечение с лекари. „От друга страна трябва да се научим на голяма гъвкавост, така че там където има дефицит на лекари и медицински персонал по една или друга причина, да може да се подпомага функционирането на болниците. Предизвикателствата са и в извънболничната и спешната помощ.”, коментира ситуацията с ковид в сферата на здравеопазването. Д-р Дариткова информира своите колеги от област Плевен, че в бюджета на НЗОК, който ще бъде представен следващата седмица, са предвидени 343 млн. лв. повече за различните сфери на здравната система. „Предвиждат се и други мерки, които ще дадат по-голяма сигурност и на др. болници, които ще изпълняват функции основно за лечение на пациенти с ковид 19”, каза още д-р Дариткова.

На срещата бяха дискутирани теми, касаещи работата в условията на ковид епидемия на общопрактикуващите лекари, на болничните заведения на държавна и общинска издръжка, значимостта на стриктното спазване на противоепидемичните мерки и опазването на лекарите и медицинския персонал в страната.