Новини

Празничен плик и картичка валидираха днес в Плевен

Днес бяха валидирани две пощенско – филателни издания, посветени на 140 години от Плевенската епопея. Това са пощенска картичка и плик направени по повод  40 години от изграждането на Плевенската Панорама и 110 години  от създаването на Военноисторическите музеи в нашия град.  Художник на двата проекта е Ненко Атанасов.

На официалното събитие, организирано в Регионален исторически музей, присъстваха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, кметът на Община Плевен Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общинския съвет Мартин Митев. Специални гости на тържеството  бяха  Негово величество Симеон Сакскобургготски,  културният аташе на руското посолство в България, Румен Петков и академик Светлин Русев.

На тържествената церемония бяха връчени  наградите на участниците в детския конкурс за рисунка, есе и песен, посветени на 140 години от Плевенската епопея. Предстои издаването на сборник  с отличените    рисунки и есета, а песента на победителката в конкурса – Ани Кирчева Недялкова от Математическа гимназия „Гео Милев“ – Плевен ще  бъде издадена на диск. Картината на малката художничка от ДГ „Слънце”-Марина Сакарска  е избрана да бъде отпечатана като пощенска марка през 2018 година.

Кметът Георг Спартански поздрави всички и заяви, че за него е чест да присъства на такова събитие. „Днес е особен ден за нашия град, защото започваме поредица от чествания и инициативи, които интензивно водят към датата 10 декември, където ще се случи  кулминацията на празника на нашия град. Тя ще е под мотото „Плевен помни”. А децата, участници в конкурса, показаха, че са изключително талантливи и надарени”, каза кметът Спартански и благодари на академик Светлин Русев и на всички, които се включиха в инициативния комитет по отбелязването на тази годишнина.

Алексей Новосьолов, съветник по културните въпроси на посолството на Руската  Федерация в България,  благодари на организаторите и изрази задоволство, че  хората много добре помнят  подвига на руските войни и български опълченци и отбелязват това събитие.

 

Н.в. Симеон Сакскобургготски изрази своята радост, че присъства на тази церемония и то, като почетен председател  на Съюза на филателистите. Той сподели, че град Плевен е свързан със  спомени за неговия баща и дядо.

Големи бяха вълненията за децата, удостоени с наградите, както на техните преподаватели и роднини. Всяко едно имаше желание да се снима с официалните гости и да получи автограф от тях.

 

 

Двоен празник днес е за малката Лора, която не само получи специалния приз от конкурса. Днес тя навършва 7 години и си пожелава да стане голям художник.

Илюстрованата пощенска карта на тема „140 години Плевенска епопея и 40 години от създаването на Плевенската Панорама“ се издава в тираж 10 602 броя. Пощенският плик, посветен на 110 години Военноисторически музей – Плевен, се отпечатва в 11 347 броя. Присъстващите имаха възможност да получат от  двете валидирани пощенско – филателни издания, а някои от тях бяха подписани с автограф на Симеон Сакскобургготски.

Валя Козовска