Новини

Връчиха наградите на младите лидери на Плевен

Снощи станаха ясни победителите в първото издание на проекта „Младите лидери на Плевен“ 2018, иницииран от най-младия общински съветник Йордан Грижов. На официалната церемония по награждаването присъстваха много граждани и официални гости, сред които и кметът Георг Спартански.

Бяха връчени призове в няколко категории: „Бизнес предприемачество“, „Доброволчество“, „Политическо лидерство“, „Култура и изкуство“, „Наука и технологично развитие“, „Спортни успехи“ и „Успехи в сферата на медицината“.
В специално подбрана музикална програма присъстващите се насладиха на фолклорните танци на клуб „Веселяците“, на песните на Дули, Муден и Стефо, известни като DMS Pleven, както и на талантливите деца от школа по спортни танци“Артефакт” с ръководител Люба Валентинова.
Припомняме, че в продължение на месец се събираха номинации на млади хора от Плевенска област, мъже и жени на възраст между 16 и 33 години, постигнали високи постижения, с които допринасят за развитието на града и региона, променяйки неговото бъдеще. Изпратените 37 кандидатури бяха разгледани и оценени от авторитетно жури, съставено от хора, доказали се в своята област – директорът на плевенската филхармония Любомир Дяковски, световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, д-р Денислава Ангелова – председател на асоциация „Докосни дъгата“, журналистът Георги Стоянов, Владислав Монов – управител на „Панорама мол“, Маргарит Паяков – IT специалист и собственик на верига магазини за техника и инициаторът на „Младите лидери на Плевен“ Йордан Грижов.
Ето ги и победителите:
В категория „Бизнес предприемачество“ безспорния победител е Теодор Балински. Той е на 31 години от Плевен.  Висше образование – магистър. Започва да се занимава с пчеларство още през 2007г. когато се регистрира като земеделски производител със 70 бр. пчелни семейства. В момента отглежда внушителните 530 броя кошери  в близост до  с. Тотлебен, които автоматично го нареждат на челните места на едни от най-големите производители на мед в страната. Печели множество награди, като една от тях е “Най-проспериращ млад пчелар на България”- през 2011г.

В категория “Наука и технологично развитие“ победител е Чавдар Лалов. Ученикът от МГ „Гео Милев“ е с безброй успехи и спечелени призови места в математически състезания, а наскоро се завърна с трета награда от Европейския конкурс за млади учени. Чавдар е член и на Клуб 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 на Фондация „Димитър Бербатов“.

В категория „Успехи в сферата на медицината“ победител е д-р Йордан Христов. Той е лекар-специализант към Клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“ с ръководители доц. д-р Венци Росманов и д-р Пламен Ненов. Завършва Медицинския университет в гр. Плевен през 2016 г. с пълно отличие и е удостоен с приза „Златен Хипократ“. Участвал е като лектор в три международни студентски конференции и XI Конференция на Българската асоциация по артроскопия и спортна травматология. В началото на тази година спечели трето място в 9-тото издание на конкурса „Young and Energetic Scientists“, организиран от Клуб Млади Таланти, с проекта „Роля на компютърната навигация в мекотъканния баланс при колянно ендопротезиране“.

В категория „Култура и изкуство“ победител е създателят на Международния фестивал на китарата в Плевен Николай Михайлов. Възпитаник на Национална Музикална академия Проф. Панчо Владигеров- град София, в класа по китара на Росен Балкански. По време на обучението си създава различни формации и състави. От 2011г. е преподавател по класическа китара, камерна музика и музикални ансамбли в национално училище по изкуствата “Панайот Пипков”-град Плевен.

В категория „Политическо лидерство“ победител е Йордан Христов. Независим общински съветник в Долни Дъбник. Получава награда за развитие на връзките – НПО-политик-Гражданин. Също така грабва награда като международен младежки обучител по лидерство и политически анализ. Има приз за активно участие в най-големия младежки проект за политическо лидерство на Русия, както и награда от Фондация Фридрих Еберт за активно участие в „Младежка академия за социална демокрация“. Изнасял е доклад относно визията си за развитие на Европа и света и отношенията Изток – Запад пред Съвета на Министрите в Европа. Младежки лидер, който е приет лично от външния министър на Русия – Сергей Лавров, за да бъде изслушан като млад визионер.

В категория „Доброволчество“ наградата отиде при Жанин Ал-Шаргаби. Член на клуб „Млад възрожденец” в СУ „Иван Вазов” – Плевен. От 2014 г. е активен скаут в Организацията на българските скаути, част от Световната организация на скаутското движение. Към днешна дата – помощник-клубен водач на скаутски клуб „Лъвче”, Плевен. Организатор и активен участник в доброволчески и благотворителни акции, скаутски и екологични обучителни дейности и лагери с деца и младежи от 7 до 17 години. От 2016 г. е представител на област Плевен в Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на децата. Към днешна дата е секретар на Съвета. Първият участник от град Плевен в Международната награда на херцога на Единбург.

В категория „Спорт“ наградата спечели боксьорът Радослав Панталеев, който спечели титла в най-стария международен турнир “Странджа” 2018г. Част е от националния ни отбор по бокс. През 2015г. завоюва титла в надпреварата “Пътят на коприната” в Баку, Азербайджан. Отново през 2015г. стига до финал в турнир “Странджа”. Боксьор с няколко победи над сериозни опоненти в Професионалнитя серии на АИБА като част от отбора на британския отбор Lionehearts.