Новини

Приет е Общият устройствен план на Плевен

След 12-годишна тежка процедура, включваща поредица съгласувания и обсъждания, Общинският съвет на Плевен прие Общия устройствен план /ОУП/ на град Плевен и землището му. Решението бе гласувано на днешното заседание и получи подкрепата на 31 от общинските съветници в залата.

Процедурата по изработване на Общия устройствен план на Плевен е открита с решение на местния парламент през април 2008 г. Планът е възложен чрез конкурс по смисъла на Закона за обществените поръчки и наредбата за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране към него. За изпълнител е избран „ТПО Варна – ГЕОАРХ“ ООД. Прогнозният срок на действие на документа е 15-20 години, като се осигуряват резерви за развитие до 2050 г. Проектът е изработен двуфазно – предварителен и окончателен.

Предварителният проект е публикуван на сайта на Община Плевен, в резултат на което по него са постъпили множество заявления от заинтересувани лица. Проведено е и обществено обсъждане. През септември 2019 г. на заседание на Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/ при Община Плевен се разгледани всички постъпили становища по документа от централни и териториални администрации и контролни органи и от заинтересованите граждани и са взети решения относно тяхното отразяване или не в окончателния проект. През декември 2019 г. е проведено заседание на ЕСУТ в присъствието на представители на заинтересованите ведомства, на което се разгледани всички постъпили писмени становища.