Новини

Язовирите Ракита I и Ракита II тази нощ преляха през преливниците

Цяла нощ областният управител Мирослав Петров, заместник-директорът на ГД ПБЗН Асен Игнатов, директорите на ОД на МВР Красимир Начев и на РД на ПБЗН Станислав Атанасов прекараха в с.Ракита, община Червен бряг и с. Садовец, община Долни Дъбник  заради създалата се критична ситуация в следствие на обилните валежи през последното денонощие. На място бяха и кметовете на двете села Нинчо Иванов и Иван Рангелов.

„Язовир Ракита I  е прелял през преливника и стената, която е започнала да се отмива под напора на водата. Прелял през преливника е и другия язовир Ракита II Соватски дол, като се е изляла в общо дере. В  резултат  на това са наводнени оранжерии, стопанки дворове и мазета на  къщи в селата Садовец и Ракита.“, каза областният управител Мирослав Петров. Той обясни, че и двата язовира са общинска собственост и са били отдадени на концесия. Последно са проверявани от комисия, назначена от областния управител на 21 юни 2018 година. В комисията влизат представители на ГД „Надзор на язовирните системи и съоръжения“, Държавна агенция метрология и технически надзор, БД „Дунавски район“ – Плевен, РД на ПБЗН и Областна администрация. След проверката е издадено предписание да се актуализира аварийния план въз основа на оценка на риска, съгласно чл.35 от Закона за защита при бедствия и да се довърши възстановяването на водния откос, въздушния откос на изхода за основния изпускател и енергогасителя след основния изпускател. Срокът за изпълнение на предписанието на комисията е 31 август 2018г.

„Хората в двете села Садовец и Ракита са обходени и предупредени да бъдат в готовност за евакуация при усложняване на положението. „Надявам се да не се стигне до там, но все  пак днес имаме метеорологичните предупреждения жълт код , така че продължаваме да следим нещата  с повишено внимание. Взети са мерки за овладяване на ситуацията. Наредени са чували с пясък, които да препятстват потока на водата. „През нощта обходихме и други големи язовири, за да се уверим, че няма опасност за хората.“, подчерта областният управител Мирослав Петров.

„Пожарникарски екипи са отводнявали няколко къщи в Искър. Наводнени домове и стопански постройки има и в село Беглеж. Имаме готовност за свикване на Областния щаб по бедствия и аварии  принужда. Подготвям и заповед за готовност за въвеждане на плановете за действие при  наводнение за общините Плевен, Долни Дъбник и Червен бряг“, каза още областният управител Мирослав Петров.