Новини

Детски летен празник представи стихосбирката „Клепоушко“

По покана на читалище „Съгласие“  известният писател и издател Иван Гранитски беше гост на плевенските деца.

На  открита сцена пред централния вход на читалището той представи   първата си детска  стихосбирка, наречена  „Клепоушко“.

Авторът сподели, че най-трудно се пише за деца, защото трябва да се пише като за възрастни, но по добре. „Детето е най-финия камертон, най-силно усеща неискреността, измислицата и фалша“, каза Гранитски и подчерта, че магията на детското съзнание е прекрасна и пожела по-дълго време да се запази тази магия.

Авторът обясни, че в детската книжка „Клепоушко“ е представил 14 стихчета с различни весели и палави герои, сред които първолакът Ванко, мишчица гризана, малкото котаче, рошавото гълъбче и магаренцето Клепоушко. Пъстрите илюстрации на художника Маглена Константинова допълват стихчетата и имат за цел да привклекат детското любопиство.

По време на срещата авторът  обяви пред публиката, че малчуганите могат да пишат и да изпращат стихчетата си в  издателството „Захари Стоянов“.  Най-добрите творби могат да бъдат издадени в специална  книжка с плевенско участие.

В истински празник се превърна срещата на Иван Гранитски с плевенските малчугани. Всяко от децата получи книжката на писателя. Водещ на срещата беше актрисата Мариета Калъпова. В програмата участваха състави към читалището – Балетното студио, вокална група „Арлекино“ и фолклорен ансамбъл „Мизия“.