Новини

В борба със сивата икономика КНСБ стартира проект

От Плевен стартира проектът на КНСБ „Твоят глас срещу сивата икономика“ – обяви в пресцентъра на БТА Пламен Димитров – лидер на синдикалистите. В центъра на града се появи и шатра, в която се разпространяват материали, свързани с кампанията и с мобилното приложение, на което всички желаещи могат да подават сигнали за нередности в трудовите правоотношения и за добри примери и подкрепи на работещите в светлата икономика.

Сигнализирайте, ако сте жертва на проявленията на сивата икономика, експертите на КНСБ ще препратят сигнала ти към отговорните институции и ще ти върнат отговор през мобилния телефон – призова Пламен Димитров и добави, че в момента една пета от икономиката на страната е в сивия сектор.

По думите на Светла Василева – председател на федерацията на независимите синдикати в земеделието многобройни са случаите на устни договори в селското стопанство и ощетяване на работещите в сектора. А Борис Петков – началник на Областната инспекция по труда в Плевен каза, че случаите на ненормирано работно време, даването на пари в плик и неплащането на данъци е трудно доказуемо, тъй като инспекторите в Плевен са недостатъчни и не е възможно следенето във всяка една фирма дали работата е организирана законосъобразно.

Николай Стоев