Новини

Маестро Пламен Джуров става „Почетен гражданин на Плевен“

Маестро Пламен Джуров ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“. Това реши единодушно Общинският съвет на Плевен. Званието се присъжда за изключителния му принос и постижения в областта на изкуството и утвърждаване името на Плевен. Предложението бе прието с ръкопляскания в залата.

Съгласно разпоредбата на чл.39, ал.2 на Наредба №11 за символиката, знаците, официалните празници и отличията на Община Плевен, писменото предложение за удостояването със званието „Почетен гражданин на Община Плевен” се внася на заседание на Общински съвет – Плевен, от председателя на Общинския съвет въз основа на решение на Комисията по чл.39, ал.1 и се приема с гласовете на две трети от общия брой на съветниците. В изпълнение на задълженията си по Наредба №11, на 21 април председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев свика заседание на комисията в състав: председател на Общинския съвет, председатели на постоянни комисии в Общински съвет – Плевен и членовете на ПК „Култура, вероизповедания и международна дейност” в местния парламент. Комисията обсъди и единодушно подкрепи  предложението за удостояване със званието “Почетен гражданин на Община Плевен” на проф. Пламен Джуров – композитор и диригент, внесено в деловодството на ОбС – Плевен на 11.12.2019 г. от Управителния съвет на Земляческо културно-просветно дружество „Плевен“.

Съгласно общинската Наредба №11 почетното звание се връчва на тържествено заседание на Общинския съвет за 15 май – Празника на Плевен.

Проф. Пламен Джуров е роден в Плевен. Завършил е средното си образование в музикалното училище в родния си град, след което и Музикалната академия в София с три специалности – пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране при проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов. През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенската филхармония, където работи в продължение на шест години. Името му е свързано с множество концерти по целия свят, като освен диригент той е и автор на музикални творби. Една от тях е „Тост… за Плевен“ – подарък, който проф. Джуров поднесе на родния си град от сцената на зала „Емил Димитров“ в читалище „Съгласие – 1869“, заедно с Плевенската филхармония, за 70-годишния си юбилей в края на миналата година.